Linkovi

Počeo proces potvrđivanja kandidata za predsjedavajućeg Vrhovnog suda, Džona Robertsa


U američkom Senatu počeo je pretres o potvrdi Džona Robertsa za predsjedavajućeg sudiju Vrhovnog suda SAD. Robertsa je na tu funkciju, poslije smrti sudije Vilijema Renvista predložio,predsjednik Džordž Buš.

Vođa republikanske većine, senator Bil Frist iz Tenesija, rekao je da očekuje da će Senat odobriti Robertsovu nominaciju prije predstojećeg zasijedanja Vrhovnog suda – 3. oktobra.

Opozicione demokrate signalizirale su već na početku pretresa da će kandidatu postavljati nezgodna pitanja. U uvodnom izlaganju demokrata iz iz Mesečusetsa, senator Ted Kennedy, rekao je da ga posebno brine Robertsova predanost pravu na jednakost , dok je demokrata iz delavera, senator Džozef Bajden, kazao da bi želio da zna da li sudija Roberts vidi ustav kao dokument koji evolvira ili dokument koji je fiksiran jednom vremenu.

Republikanski senatori Čarls Gresli i Džon Kajl saopštili su Robertsu da on nema obavezu da odgovara na pitanja koja se odnose na njegove stavove u pogledu specifičnih slučajeva.

U svom uvodnom izlaganju sudija Roberts rekao je "da nema agendu, već samo predanost poslu":

"Ako moja kandidatura bude potvrđena, suočiću se sa svakim slučajem otvoreno. Potpuno i pošteno ću analizirati legalne argumente u vezi sa svakim slučajem. Biću otvoren za stavove svojih kolega i odlučivaću u skladu sa vladavinom zakona, bez straha i favorizacije, najbolje što budem mogao", kazao je Roberts.

Za potvrdu kandidature 50-godišnjeg Robertsa neophodna je većina glasova u Senatu.

Profesor ustavno prava, Dik Hauard, sa Univerziteta države Virdžinije kaže da se ako roberts bude zamijenio Renkvista neće mnogo toga promijeniti.

"Robertsovi stavovi i glas u sudu biće, u suštini, poput onih koje je zastupao renkvist" kaže profesor Hauard.

Po njegovim riječima, mnogo žešća debata očekuje se u vezi sa potvrdom kandidatuire nasljednika sudije Sandre Dej O"Konor, koga bi predsjednik tek trebalo da predloži.

XS
SM
MD
LG