Linkovi

Predsjednik Buš brani reakciju federalnih službi na udar uragana


Direktor federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) Majk Braun podneo je ostavku na tu funkciju, nakon što je u petak opozvan u Vašington i razrešen obaveza nadgledanja oporavka uraganom opustošenog američkog priobalja Meksičkog zaliva.

Rekao je da je njegova ostavka u najboljem interesu FEMA-e i administracije predsjednika Buša koja ga je i postavila na odgovornu funkciju.

Veliki broj američkih zakonodavaca, uglavnom iz demokratske stranke, tražio je od predsjednika Buša da zbog slabe reakcije federalnih službi na uragan, smeni Majkla Branuna.

Predsjednik Džordž Buš je u ponedjeljak, me]utim, ponovo branio inicijani odgovor fedealnih službi na udar uragana Katrina, rekavši da je besmisleno tvrditi da zbog rata u Iraku nije bilo dovoljno trupa spremnih da pomognu žrtvama katastrofe. Predsjednik je to rekao pošto je obišao devastirani Nju Orleans.

To mu je treći obilazak postradalog područja od udara uragana, prije dvije sedmice.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa njegovom inicijalnom reakcijom na katastrofu, Buš je rekao da ima dovoljno vremena da se sve pažljivo izanaliziera i izvuku pouke. Nakon udara uragana Katrina, podrška javnosti Džordžu Bušu opala je na najniži nivo otkako je postao predsjednik SAD.

Predsjednik je danas rekao da će stanovnici Nju Orleansa nakon što se kriza riješi, odlučiti kako će izgledati grad i da će im federalne vlasti pružiti pomoć. Predsjednik Buš jepored Nju Orleansa obišao i Galfport, u državi Misisipi, još jedan od gradova devastiranih uraganom.

Nastavlja se raščišćavanje u Nju Orleansu

Do sada, zvaničan broj onih koji su našli smrt u oluji i poplavama je 400 i zvaničnici kažu da će konačan broj mrtvih ipak biti manji od desetak hiljada poginulih, kako se u jednom momentu strahovalo.

"Nismo izgubili onoliko mnogo ljudi koliko se prvobitno procjenjivalo iako i dalje tragamo za poginulima", rekla je guverner Luizijane Katlin Blanko.

U samom Nju Orleansu, počelo je i raščišćavanje nagomilanog smeća i drugog otpada, a najavljeno je da bi aerodrom uskoro trebalo da bude otvoren za komercijalne letove.

XS
SM
MD
LG