Linkovi

Zvaničnici SCG i predstavnici diplomatskog kora uputili apel na zajedničku borbu protiv terorizma


Povodom četvrte godišnjice od terorističkih napada u SAD, apel na zajedničku borbu protiv terorizma uputili su predsednici državne zajednice Svetozar Marović, Srbije Boris Tadić, Crne Gore Filip Vujanović, premijeri Srbije i Crne Gore Vojislav Koštunica i Milo Đukanović, patrijarh Pavle, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, muftija Hamdija Jusufspahić, rabin Isak Asiel, lideri političkih stranaka, američki ambasador Majkl Polt i šefovi diplomatiskih misija dvadesetak zemalja među kojima i ambasadori Velike Britanije, Nemačke, Španije, Rusije, Australije, Izraela, Egipta, Finske.

U zajedničkoj izjavi potpisnici navode da se na današnji dan ponovo obavezuju na borbu protiv terorizma, bilo gde u svetu i na njegovu osudu, bez obzira na naciju ili religiju. Od Vašingtona do Balija, od Londona do Šarm el Šejka i Madrida teroristi žele da unište naš način života, da potkopaju naše vrednosti i da poseju razdor i strah među narode koji žive u miru, navodi se u izjavi i apeluje na vlasti u svetu da učine najviše što mogu kako bi svi umešani u terorističke napade bili privedeni pravdi.

Analitičar Zoran Dragišić ocenio je da je opasnost od terorizma u svetu veća nego pre 11. septembra 2001. godine iako su posle tog terorističkog napada Amerikanci uhapsili ili likvidirali veliki broj operativaca i vođa Al Kaide. Više niko nema dileme da je terorizam najveća globalna opasnost 21. veka, rekao je Dragišić i dodao da Srbija može da odbrani svoje vitalne nacionalne i državne vrednosti samo ako se uključi u svetsku antiterorističku koaliciju.

Marko Nicović: Uz terorizam organizovani kriminal najveća opasnost modernog društva

Ubistvo jednog od šefova crnogorske policije Slavoljuba Šćekića pokazuje da se mafija više na obazire na establišment, u čijim strukturama ima jake veze, ocijenio je član Međunarodne asocijacije šefova policije Marko Nicović.

”Te veze mafija ima i u policiji i crnogorska vlast je na velikom ispitu. Sudar sa mafijom mora biti žestok i dugotrajan”, kazao je Nicović crnogorskim medijima.

On je kao primjer naveo i ubistvo austrijskog policajca u Beču, poslije kojeg je cijeli državni sistem Austrije krenuo u obračun sa mafijom i postigao uspjeh.

“Crnogorska vlast doživjela je veliki šamar kada je ubijen šef policije koji je radio na rasvjetljavanju važnih kriminalnih slučajeva. Crna Gora problem ne može riješiti sama, neophodna joj je pomoć međunarodnih organizacija, kao i Srbiji”, tvrdi Nicović.

Prema njegovim riječima, organizovani kriminal se u svim državama nastalim na razvalinama bivše SFR Jugoslavije razvija više od 15 godina, a za ozbiljnu i dugotrajnu borbu protiv njega Crna Gora mora imati konsenzus svih političkih faktora i nedvosmislenu podršku javnosti, u čemu je izuzetno značajna uloga medija.

Podsjećajući da je u Srbiji samo prošle godine izvršeno deset naručenih ubistava, on je naglasio kako se nešto slično sada dešava i u Crnoj Gori i izdvaja novac u iznosu od pet do 50 hijlada EUR za ubistvo.

“Zbog velikog siromaštva, lako je među mladim ljudima regrutovati ubice”, upozorio je Nicović, ističući da kriminalci i u Crnoj Gori i u Srbiji posjeduju tehniku za prisluškivanje telefonskih razgovora i raznu drugu opasnu opremu.

On smatra kako će bogatstva kojima podzemlje raspolaže biti veliki problem za čitavi region - Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, ocjenjujući da se nasilje može prelivati i dalje.

"Zbog toga će svijet pružiti veliku pomoć u suzbijanju organizovanog kriminala na ovom prostoru. U Studiji izvodljivosti kao najveća prepreka za pristupanje Srbije i Crne Gore navedeni su korupcija i organizovani kriminal”, zaključio je Nicović.

XS
SM
MD
LG