Linkovi

Marko Nicović: Uz terorizam organizovani kriminal najveća opasnost modernog društva


Ubistvo jednog od šefova crnogorske policije Slavoljuba Šćekića pokazuje da se mafija više na obazire na establišment, u čijim strukturama ima jake veze, ocijenio je član Međunarodne asocijacije šefova policije Marko Nicović.

”Te veze mafija ima i u policiji i crnogorska vlast je na velikom ispitu. Sudar sa mafijom mora biti žestok i dugotrajan”, kazao je Nicović crnogorskim medijima.

On je kao primjer naveo i ubistvo austrijskog policajca u Beču, poslije kojeg je cijeli državni sistem Austrije krenuo u obračun sa mafijom i postigao uspjeh.

“Crnogorska vlast doživjela je veliki šamar kada je ubijen šef policije koji je radio na rasvjetljavanju važnih kriminalnih slučajeva. Crna Gora problem ne može riješiti sama, neophodna joj je pomoć međunarodnih organizacija, kao i Srbiji”, tvrdi Nicović.

Prema njegovim riječima, organizovani kriminal se u svim državama nastalim na razvalinama bivše SFR Jugoslavije razvija više od 15 godina, a za ozbiljnu i dugotrajnu borbu protiv njega Crna Gora mora imati konsenzus svih političkih faktora i nedvosmislenu podršku javnosti, u čemu je izuzetno značajna uloga medija.

Podsjećajući da je u Srbiji samo prošle godine izvršeno deset naručenih ubistava, on je naglasio kako se nešto slično sada dešava i u Crnoj Gori i izdvaja novac u iznosu od pet do 50 hijlada EUR za ubistvo.

“Zbog velikog siromaštva, lako je među mladim ljudima regrutovati ubice”, upozorio je Nicović, ističući da kriminalci i u Crnoj Gori i u Srbiji posjeduju tehniku za prisluškivanje telefonskih razgovora i raznu drugu opasnu opremu.

On smatra kako će bogatstva kojima podzemlje raspolaže biti veliki problem za čitavi region - Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, ocjenjujući da se nasilje može prelivati i dalje.

"Zbog toga će svijet pružiti veliku pomoć u suzbijanju organizovanog kriminala na ovom prostoru. U Studiji izvodljivosti kao najveća prepreka za pristupanje Srbije i Crne Gore navedeni su korupcija i organizovani kriminal”, zaključio je Nicović.

XS
SM
MD
LG