Linkovi

Rajs: Verujem da će Kofi Anan podržati reformu svetske organizacije


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da Vašington veruje da će generalni sekretar UN Kofi Anan podržati reformu svetske organizacije u kojoj – kako je utvrdila nezavisna istražna komisija cvetaju korupcija i zloupotrebe.

“Vjerujemo da ćemo nastaviti da radimo sa generalnim sekretarom Ananom i da će on podržati sve one reforme koje je neophodno sprovesti kako se zloupotrebe više ne bi događale”, kazala je Kondoliza Rajs.

Ove sedmice nazavisna komisja objavila je izveštaj u kojem su registrovane nezakonitosti, neetičnost i korupcija u vreme realizacije iračkog programa Nafta za hranu. U izveštaju se Ananu pripisuju administrativni propusti ali se navodi da on nije zloupotrebio funkciju.

Ni to i ni iskazano poverenje Kondolize Rajs međutim, nije razuverilo republikanskog senatora Norma Kolmena da ponovo glasno zatraži da Anan podnese ostavku.

“Nemam ništa lično protiv Kofija Anana i ne kažem da je on lično imao koristi od programa Nafta za hranu. On je dobar čovjek, ali nekompetentan administrator i bio je loš poslovođa pošto se pred njegovim očima odvijala jedna od najvećih svetskih prevara. Stoga ne verujem da Kofi Anan ima snage i sposobnosti da predvodi reformu Ujedinjenih nacija”, ocenio je senator Kolmen.

XS
SM
MD
LG