Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Njujork Tajms navodi da stručnjaci procenjuju da će šteta od uragana Katrine prevazići 100 milijardi dolara i prenosi izjave građana Nju Orleansa koji se oglušuju o naređenja gradonačelnika Reja Negina da napuste grad. «Zašto da idemo sada», naslov je teksta u kome stanovnici Nju Orleansa, čiji su domovi ostali neoštećeni, i koji imaju hranu, vodu i lekove za narednih godinu dana, objašnjavaju da uprkos opasnostima žele da ostanu i pomognu obnovu svog grada.

Washington Post

Ovdašnji «Vašington Post» bavi se Federalnom agencijom za vanredne situacije. «Rukovodioci FIMA-e nemaju iskustva sa katastrofama», piše «Vašington Post» i naglašava da pet od osam čelnika Federalne agencije za vanredne situacije nikada u svojoj karijeri nisu bili suočeni sa intervencijom u kriznim situacijama.

LA Times

«Los Anđeels Tajms» takođe posvećuje ogroman prostor posledicama Katrine, a među lokalnim temama osvrche se na zakonski bpredlog da se ilegalnim imigrantima dozvoli da imaju posebnu vozačku dozvolu. Senat države Kalifornija usvojio je kontroverzni predlog glasanjem 21-15 i prosledio ga guverneru na potpis, ali, po svemu sudeći do toga neće doći. «Guverner se zakleo da će staviti veto na zakon», piše «Los Anđeles Tajms» prenosechi izjavu sekretara guvernera Arnolda Švarcenegera.

Boston Globe

«Boston Gloub» se pored uragana Katrina na naslovnoj strani bavi i učenicima osnovnih škola, koji - prvi put u poslednje četiri godine - belezze pad uspeha. «Napredak zaustavljen posle četiri godine», naslov je članka novinara «Boston Glouba», koji dodaje da novi rezultati pokazuju da će i Masačusetsu, državi koja je uvek ispred ostalih kada je reč o obrazovanju, biti vrlo teško da ispuni cilj federalne vlade da učenici do 2014. godine postižu najviše ocene u maternjem jeziku i matematici. Ukoliko škole u tome ne uspeju, moglo bi da dođe do otpuštanja direktora i nastavnog osoblja.

Dallas Morning News

Teksaški «Dalas Morning Njuz» piše kako stanovnici ove južne države sve više vode računa o benzinu, što je do skoro bilo nezamislivo. «Teksašani štede benzin», naslov je teksta u kome se kao glavni razlog smanjenje potrošnje goriva navodi cena od oko tri dolara po galonu. Autor članka pominje nedavnu anketu u kojoj je 70% od 1000 ispitanika potvrdilo da manje vozi kola, što je skok od 30 odsto u odnosu na prošlu jesen.

XS
SM
MD
LG