Linkovi

U oružanom napadu na magistralnom putu Uroševac-Štrpce ranjen pripadnik KPS Saša Durlević


U oružanom napadu na magistralnom putu Uroševac-Štrpce nedaleko od mesta gde su 27. Avgusta ove godine ubijena dva srpska mladića a još dva ranjena, kasno sinoć ranjen je pripadnik Kosovske Policijske Službe, Saša Durlević. Prema prvim policijskim podacima incident se dogodio iza 23 časa 400 metara dalje od spomenika poginulim pripadnicima zvanično transformisane OslobodilačkeVojske Kosova koji su prethodne noći nepoznati pocinioči uništili eksplozivom. U napadu na polcijsko vozilo u redovnoj patroli pripadnik KP Saša Durlević dobio je prostrelne rane ruke, noge i donjeg dela ledja dok su dvojica njegovih kolega takodje pripadnici ove službe inače srpske nacionalnosti ostali nepovredjeni. Nakon prve pomoći, koja mu je ukazana u Domu zdravlja u Štrpcu, Durlević je hospitalizovan u američkoj vojnoj bazi Bondstil.

Komesar policije Kai Vitrup oštro je reagovao na sinoćnji incident ističuci da su napadi na pripadnike policije nedopustivi da su mere bezbednosti na Kosovu zbog toga pojačane.On je odbacio mogućnost povezanosti izmedju podmetanja eksploziva pod spomenik borcima OVK i sinoćnjeg incidenta ali je napomenuo da je u cilju rasvetljavanja oba slučaja opsežna istraga u toku.

Sinoćnji oružani napad osudio je i šef Kosovske Policije pukovnik Seremet Ahmeti koji je istakao da neće biti tolerancije za one koji ubistvima žele da osujete rad policije. I šef britanske kancelarije Mark Dikinson pozvao je javnost da se ogradi od ovakvih ili sličnih incidenata ali i onih koji žele da naruše stabilnost Kosova.

I član Srpskog Nacionalnog Veća, Rada Trajković, ukazala je na činjenicu da su već šestu godinu Srbi žrtve po etničkom principu. Kao nigde u svetu državotvoran i ustavotvoran narod nije maltretiran kao što je to slučaj sa Srbima na Kosovu, nadam se da će uz napor medjunarodne zajednice ova surova realnost za kosovske Srbe nestati, zaključila je Trajkovićeva.

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je da je ranjavanje srpskog pripadnika Kosovske policijske službe posledica albanskog političkog ekstremizma kombinovanog sa terorizma i najavio da će da na tu čcinjenicu u ponedeljak upozoriti Generalnu skupštinu UN.

Drašković je rekao da će zvaničnicima Evropske unije, Kontakt grupe i NATO predočiti u Njujorku da napad na policijsku patrolu Kosovske policijske službe predstavlja potvrdu postojanja strategije kosovskih Albanaca da se ilom i zločinom dođe do nezavisnosti pokrajine. Tome idu na ruku i pojedine izjave stranih faktora da se velikoalbanska mržnja prema Srbiji može suzbiti samo proglašenjem nezavisnosti, a to je opasan i neodrživ stav i obaveza međunarodne zajednice je da se bori protiv terorizma, a ne da mu povlađuje i da ga nagrađuje, rekao je Drašković.

A predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić izjavila je da jedan od njenih prvih ciljeva političko pomirenje kosovskih Srba jer su razlike među njima zaista male. Koordinacioni centar će ubuduće u aktivnostima u pokrajini uključiti ministarstva Vlade Srbije i u praksi biće organizacija koja će koordinirati rad ministarstava.

Iz jednog od ministarstava, zaduženog za kulturu stigla je najava da će se ministar Dragan Kojadinović do kraja septembra u Beogradu sastati sa delegacijom ministarstva za kulturu vlade Kosova koju će predvoditi Bedžet Brajšori i da će tema razgovora biti obnavljanje 35 pravoslavnih manastira i crkava uništenih u vreme eskalacije nasilja na Kosovu u martu prošle godine i vraćanje projektne dokumentacije u vezi sa kulturnom baštinom koja je u to vreme sklonjena sa Kosova.

XS
SM
MD
LG