Linkovi

Američke luke i vodeni putevi su žila kucavica nacionalne ekonomije


Posle 11. septembra, 2001, njihovo čuvanje postaje kritična komponenta zaštite od budućih terorističkih napada. Poručnik američke Obalske straže Mat Ber i njegova jedinica, patroliraju vodama Paget Saunda ispred Sijetla, u državi Vašington, na severozapadu Sjedinjenih Država. Njihov zadatak je da štite luke, brodove i trajekte od terorističkih napada.

«Budući da je Sijetl jedna od najvećih luka na zapadnoj obali i u celoj zemlji, posledice nekog terorističkog napada ili nečeg sličnog za celu zemlju, bile bi velike», kaže poručnik Ber, čija patrola pokriva područje koje se proteže 120 kilometara na sever i jug, sve do kanadske granice. Treba kontrolisati veliki brodski saobraćaj, uključujući i međunarodne trgovačke brodove, tankere i privatne brodove. Treba zaštititi i obližnje rafinerije nafte i treći po veličini sistem trajektnog saobraćaja na svetu, koji godišnje preveze više od 28 miliona putnika.

«Užasno je teško kontrolisati sve moguće opasnosti koje mogu da iskrsnu. Ali zahvaljujući muškarcima i ženama koji su tu, koji daju sve od sebe, imamo dobru priliku da učinimo sve što možemo da bismo zaštitili zemlju», kaže Ber.

Posle terorističkih napada 2001, Obalska straža je razradila višeslojni bezbednosni pristup vodama Paget Saunda. Uvedene su mere za bolju identifikaciju brodskog saobraćaja. Takođe, pretresaju se brodovi u potrazi za ilegalnim teretom, uključujući i sve što bi mogli da koriste teroristi. Kapetan Stiven Metruk, komandant Obalske straže u sektoru Sijetla, tvrdi da su luke i okolne vode sada bolje zaštićene.

«Mogu da kažem da je sada bezbednije nego što je to bilo pre jedanaestog septembra. Ovde smo dobili mnogo više sredstava i uspostavljena je koordinacija sa svim agencijama, federalnim, državnim, okružnim i lokalnim», kaže kapetan Metruk.

Obalska straža je uspostavila nove timove za obalsku i pomorsku bezbednost. Ova jedinica takozvanih «pomorskih šerifa» je visoko obučena za brzo reagovanje u vanrednim situacijama. U nekim misijama, oni se ukrcavaju na turističke brodove – da bi proverili putnike i njihov prtljag, isto kao i tovar koji se ukrcava na brod.

Pripadnici Obalske straže takođe kontrolišu i članove posada stranih brodova koji uplovljavaju u luku. Vrši se kontrola njihovih pasoša da bi se utvrdilo jesu li na nekakvom spisku terorista i ispituje se odakle su doplovili.

S obzirom da je opasnost od terorističkog napada sasvim realna, pripadnici Obalske straže znaju da moraju da ostanu budni i štite nacionalne luke, protok robe i pomorski transport – od terorizma.

XS
SM
MD
LG