Linkovi

Oli Ren: Da li će BiH uhvatiti korak prema EU ili će ostati daleko iza? 


Kratka, jasna i konkretna poruka za Sarajevo i Banja Luku stiže iz Evropske komisije- komesar za proširenje, Oli Ren, tvrdi da će završnica razgovora o reformi policije pokazati da li će BiH, poput ostataka regiona, uhvatiti korak prema EU, ili će ostati daleko iza.

Lord Ešdaun je u Briselu učinio sve da alarmira evropske zvaničnike kako je došlo vreme odluke o sudbini integracijskog procesa zemlje kojoj, podržan od strane medjunarodne zajednice, asistira- nakon razgovora sa Visokim predstavnikom, danas komesar za proširenje, Oli Ren, poručuje da će se u ponedjeljak znati da li BiH hvata korak sa državama regiona u približavanju evropskim institucijama, ili ostaje van integracijskog procesa.

Predstavnica za štampu komesara Rena, Kristina Nagi:

"Refoma policije jeste uslov za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i prodruživanju izmedju EU i BiH i mi se nadamo skorom progresu o ovom pitanju. Dobro su poznati osnovni principi koji se moraju poštovati, principi na kojima insistira Evropska unija.

Očekujemo da će naredne sedmice, kada se nastave razgovori o reformi policije, biti načinjen progres na ovom poslednjem važnom uslovu koji mora biti ispunjen, kako bi smo mogli da preporučimo članicama Unije da započnu pregovore sa BiH".

Komisija ne ostavlja prostora za nesporazum oko tri odsnovna principa na kojima mora biti bazirana policijska reforma- državni nivo upravljanja kolicionim snagama i njhovog finansiranja, eliminisanje bilo kakvog političkog uticaja na policijsku službu, te formiranje policijskih oblasti na tehničkim i profesionalnim principima.


XS
SM
MD
LG