Linkovi

Ishod samita UN-a pod znakom pitanja


Desetine diplomata UN-a rade prekovremeno da bi u poslednjem trenutku spasili Svetski samit o razvoju i reformi UN-a koji počinje 14. septembra. Šanse za postizanje bilo kakvog značajnog sporazuma su sve manje kako se približava početak samita.

Predsednik Generalne skupštine UN-a Žan Ping iznenada je otkazao konferenciju za novinare prošlog petka. On je tada trebalo da predstavi napredak u pregovorima o deklaraciji samita koju treba da usvoji 170 predsednika i premijera, kada se budu sastali da obeleže 60. godišnjicu osnivanja svetske organizacije.

Otkazivanje pres konferencije je samo poslednji u nizu nagoveštaja da se pregovori ne odvijaju željenim tokom.

Grupa predstavnika zemalja članica koje je Ping imenovao prošlog meseca, a koja treba da postigne sporazum o sedam ključnih oblasti, sastaje se danju, noću, praznicima i vikendima, da bi do 14. septembra obavila svoj zadatak. Hodnici UN-a su neobično puni, sa diplomatama koji razmatraju nacrte saopštenja, dok se u konferencijskim salama po čitavoj zgradi održavaju sastanci podkomiteta te grupe.

Jedan od diplomata uključenih u pregovore, zamenik ruskog ambasadora Konstantin Dolgov, opisao je atmosferu tipično diplomatskim rečnikom. Kada je izašao sa sastanka o osetljivom pitanju nuklearnog razoružanja, rekao je – «nisam u potpunosti pesimista». Medjutim, ambasador Dolgov kaže da za sada nema dogovora.

«Koliko ja znam razgovori se odvijaju na sve strane ali bez nekog napretka. Postoje pitanja oko kojih postoji veća saglasnost nego oko drugih, ali nijedno od tih pitanja nije spremno za sporazum»

Rad na deklaraciji samita tekao je glatko sve do sredine avgusta. U opticaju je bila treća verzija dokumenta kada je američki ambasador u UN, Džon Bolton, predložio stotine izmena, zajedno sa sedam dokumenata o američkoj poziciji. On medjutim izražava nadu da će pregovori u poslednjem trenutku biti uspešni.

«Preostalo je još dosta posla ali ne mislim da je dogovor o dokumentu na 39 stranica neostvariv cilj.»

Jedno od spornih pitanja je i tema razvoja. Rani nacrti deklaracije sadržali su podršku takozvanim «ciljevima milenijumskog razvoja» prema kojima bi bogate zemlje trebalo da se obavežu da će deo nacionalnog dohotka uložiti u pomoć zemljama u razvoju. Bolton je medjutim u pismu kolegama iz UN-a izneo primedbe na te «ciljeve globalne pomoći». On je rekao da Bušova administracija ostaje predana obećanjima datim na Milenijumskom samitu 2000. godine, ali da su ona drugačija od «milenijumskih ciljeva» koje podržava Generalni sekretar Kofi Anan.

Sam Anan je ranije ove nedelje izjavio da je «nezgodno» što su SAD uložile toliko amandmana na deklaraciju samita. On je rekao da je Vašington time otvorio vrata za niz drugih amandmana i promenio dinamiku pregovora.

XS
SM
MD
LG