Linkovi

U vodi veliko prisustvo olova i bakterija


Agencije američke vlade zadužene za zaštitu čovekove okoline su upozorile da treba izbegavati direktan dodir sa tom zagađenom vodom i naglasile da voda u Nju Orleansu neće biti pogodna za piće na duži rok.

Agencija za zaštitu prirodne sredine saopštila je da su u uzorcima vode uzetim u Nju Orleansu otkrivene velike koncentracije olova kao i e-koli i drugih bakterija koje se pronalaze u otpadnim vodama. Direktor agencije, Stiven Džonson, napominje da postojeća koncentracija bakterija prevazilazi analitičku sposobnost samih testova, tako da stepen zagađenosti ne može tačno da bude određen.

“U svim uzorcima, rezultati su maksimalni. Znači testovi su pokazali da su uzorci 10 puta zagađeniji u odnosu na pijaću vodu. To je veliki zdravstveni problem. Registrovani su maksimumi na svim analizama i zato je potrebno da, koliko je moguće, izbegavate dodir sa zagađenom vodom.”

Džonson je ukazao da je voda iz Nju Orleansa testirana na bakteriološku i hemijsku zagađenost. Direktor Centra za zarazne bolesti Džuli Gerberding naglašava da je dobro što u plavnoj vodi nisu pronađene druge hemikalije, osim olova. Ona napominje da su prvi testovi rađeni na uzorcima iz stambenih delova grada, dodajući da će naredni testovi biti rađeni u industrijskim delovima Nju Orleansa. Stiven Džonson je istrovremeno ukazao da su radnici njegove agencije videli benzinske mrlje, koje će uskoro pokušati da analiziraju. Iako u vodi nisu pronađeni hemijski kontaminanti, doktor Gerberding naglašava da plavna voda može biti opasna za one koji su ostali u gradu. Ona je od spasilačkih ekipa zatražila da nose zaštitnu opremu.

“Rezultati ukazuju na jako veliku koncentraciju otpadnih voda. Poznato je da ima jako puno probavnih obolenja koja se mogu dobiti ako se takva voda proguta, a često i kada se u takvoj vodi boravi bez zaštitne opreme. Ta voda neće skoro biti uklonjena, iako je počela da se povlači, a pred nama je još puno posla da obezbedimo pijaću vodu, koja je bezbedna za grad,” kaže doktor Gerberding.

Direktor agencije za zaštitu prirodne sredine, Stiven Džonson, dodaje da njegova agencija kontroliše vodu i u drugim oblastima država Misisipi i Alabama, koje su pogođene uraganom Katrina. Očekuje se da će stepen zagađenosti ostati visok i po povlačenju plavnih voda. Trenutno se zagađena voda iz Nju Orleansa ispumpava u jezero Pontšartrejn, na čijem dnu bi moglo doći do taloženja toksičnih materija. Postoji i teža mogućnost – da zagađenje dospe do meksičkog zaliva, gde bi dodatno moglo da ugrozi ribarsku industriju, koja već sadrži hemikalije koje dolaze sa američkog srednjeg zapada, što je dovelo od odumiranja jednog dela zaliva, u kome sada vladaju alge i u kome su umanjene količine kiseonika u vodi. Zvaničnici zaduženi za zaštitu prirodne sredine ukazuju da su njihovi kartkoročni ciljevi zdravstvena zaštita evakuisanih osoba, kao i onih lica koja se još uvek nalaze u poplavljenim oblastima.

XS
SM
MD
LG