Linkovi

Zoran Šami: Rešenje za Kosovo i Metohiju mora biti rezultat dijaloga Beograda i Prištine


Šami je na Drugoj svetskoj konferenciji predsednika parlamenata zemalja članica UN, koja se održava u Njujorku, rekao da SCG ima "težak problem Kosova". Šami je naveo da je od 1999. godine Kosovo prinudno napustilo više od 230.000 Srba i drugih nealbanaca, da je ubijeno i nestalo više od 3.000 ljudi i da je spaljeno i porušeno 146 pravoslavnih manastira i crkava, od kojih mnogi spadaju u svetsku kulturnu baštinu.

"Mnogi Srbi i nealbanci danas na Kosovu i Metohiji žive u getoiziranim enklavama, strahujući svakodnevno za svoj život i svoju imovinu. Zato zalaganje za ostvarivanje standarda na Kosovu nije puka teoretska priča o ljudskim pravima, nego preko potrebna borba za ostvarivanje najelementarnijeg prava - prava na život", rekao je
Šami.

On je podsetio na skorašnje ubistvo dvojice i ranjavanje još dvojice srpskih mladića na Kosovu, istakavši da "standardi pre statusa" nije politički stav o kome se može diskutovati, već "iskreno ljudsko zalaganje da se svim ljudima na Kosovu obezbedi pre svega da žive i odgajaju svoju decu".

Šami je naveo da "oni koji misle da se problem Kosova može rešiti tretiranjem kao nezavisne države, zaboravljaju da je prekrajanje granica ne samo suprotno dokumentima UN nego i opasan poduhvat koji sasvim sigurno narušava mir i stabilnost u svetu".

Predsednik Skupsstine SCG je ponovio da je SCG potpuno opredeljena da pristupi svim evroatlantskim integracijama, a da je drzzavna zajednica najbolji okvir za to.

"Sve drugo ne samo da bi usporilo put, nego bi moglo da dovede do daljih nestabilnosti pogubnih za sve nas", rekao je Šami.

On se u govoru osvrnuo i na problem globalnog terorizma, ocenjujući da "u obračun sa zlom demokratski svet mora da udje ali mora stalno da ima na umu da zlo ima užasnu osobinu da može da zarazi one koji se protiv njega bore".

Decentralizacija Kosova ne bi trebalo nikoga da ugrožava već da koristi svim stanovnicima pokrajine, zbog čega je bitno da bude što šira i sveobuhvatnija, kazala je danas predsednik Koordinacionog centra za Kosmet Sanda Rašković Ivić.

Ona je o decentralizaciji i povratku raseljenih razgovarala sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za procenu ispunjenosti standarda na Kosovu Kai Eideom. Ivić je istakla važnost političkih napora u stvaranju klime tolerancije, uzajamnog poverenja i donošenja rešenja posle kojih neće biti pobednika i poraženih.

Osvrćući se na nedavno ubistvo dvojice mladih Srba kod Štrpca, ona je ukazala na opasnost da se ekstremistima prepušta prostor za svojevrsni veto, kad god uslijede konstruktivni politički procesi. Eide je upoznao Ivić sa narednim koracima i strategijom predstojećeg pisanja izveštaja, navodeći da će u njemu obuhvatiti i one procese koji se odvijaju van domašaja političara, a važni su za stabilnost na Kosovu.


Vodeće opozicione stranke na Kosovu zatražile su ostavku kosovskog premijera Bajrama Kosumija, koga su optužile za mito i korupciju.

Najjača stranka, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija optužila je Kosumija da je platio 30 hiljada evra za čarter avion kojim se vratio s godišnjeg odmora u Turskoj na Kosovo, što je ocenila kao skandal. Kosumi međutim tvrdi da let nije plaćen sredstvima kosovske vlade nego da su to finansirali njegovi prijatelji.

I opoziciona Politička stranka ORA Vetona Suroa zatražila je ostavku Kosumija, koji je na dužnost premijera stupio pre četiri meseca, nakon odlaska Ramuša Haradinaja u Hag. Portparol kosovske Vlade Daut Dauti podnio je sinoć ostavku na tu dužnost. On je saopštio da je to učinio zbog teške situacije u Kabinetu kosovskog premijera i zatvorenih svih puteva normalnog komuniciranja između njega i Kosumija, kao i nekih članova kabineta.

XS
SM
MD
LG