Linkovi

Kongres razmatra zahtev za dodelu pomoći oblastima koje je pogodio uragan Katrina


Medjutim, demokratski članovi Kongresa sumnjaju da će ovaj dodatni paket pomoći biti dovoljan da podmiri sve potrebe postradalih područja.

Lider republikanske većine u Senatu, Bil Frist, je posle jutrošnjeg sastanka republikanskih lidera u Kongresu sa predsednikom Bušom nastojao da objasni važnost usvajanja zahteva administracije.

«Ta pomoć je potrebna i ona predstavlja odraz naše predanosti, naše discipline i naše usredsredjenosti na ovu katastrofu, koja je verovatno najteža u poslednjih 100 godina.

Zahtev za dodatnom pomoći usledio je posle prvobitno odobrenih 10,5 milijardi dolara. Bela kuća je već nagovestila da će podneti dalje zahteve pomoći za oporavak pogodjenih područja pošto se sada ukupni troškovi procenjuju na 200 milijardi dolara. Najveći deo paketa pomoći koji se danas razmatra namenjen je Federalnoj agenciji za vanredne situacije, koju mnogi zakonodavci, posebno demokrate, kritikuju zbog suviše sporog reagovanja na udar Katrine. Lider demokratske manjine u Senatu, Heri Rid, je jedan od kritičara Agencije i smatra da je paket pomoći koji Kongres danas razmatra - nedovoljan.

«Posle svega što se desilo sa Federalnom agencijom, ima li ikog ko veruje da bi i dalje trebalo da dajemo novac toj agenciji i da joj dozvoljavamo da distribuira sredstva za pomoć. Pored toga predsednikov zahtev nije dovoljan da žrtvama uragana obezbedi sve što im je potrebno. Njegov paket neće omogućiti preživelima da dobiju zdravstvenu negu, smeštaj i školovanje za decu.

Demokrate u Senatu su podneli sopstveni zakonski predlog koji bi obezbedio žrtvama uragana zdravstvenu zaštitu kao i pomoć u nalaženju smeštaja. Takodje bi bila obezbedjena dodatna pomoć federalne vlade za školske distrikte koji su primili djake iz uraganom pogodjenih područja. Lokalni funkcioneri iz tih oblasti su danas svedočili pred senatskim odborom za zdravstvo, obrazovanje i rad o posledicama uragana po njihove zajednice i načinima da im federalna vlada pruži pomoć. Istovremeno, federalni funkcioneri za vanredne situacije obavestili su senatski odbor za unutrašnju bezbednost o akcijama pružanja pomoći pogodjenim područjima na pretresu iza zatvorenih vrata. Taj odbor će sledeće nedelje održati i javni pretres na tu temu.

XS
SM
MD
LG