Linkovi

Sem Nazaro: Ubistvo visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića poziv na buđenje


Predstavnik američkog Ministarstva pravde Sem Nazaro rekao je danas da je ubistvo visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića poziv na buđenje onih koji nisu svjesni veličine problema organizovanog kriminala. Na seminaru o organizovanom kriminalu u Budvi, on je kazao da vjeruje da će državni organi odgovoriti na odgovarajući način na ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Sem Nazaro iz američkog Ministarstva pravde nada se da postoji svijest da ovaj problem treba rješavati na pravi način.

"Ubistvo bilo kog državnog službenika koje ima veze sa organizovanim kriminalom poziv je na buđenje za one koji nisu svjesni veličine problema", kazao je Nazaro.

On je naveo da organizovani kriminal postoji i u Srbiji i Crnoj Gori, kao i na Balkanu i jugoistočnoj Evropi, ali da u državnoj zajednici postoje specifični problemi transnacionalnog organizovanog kriminala.

"Pomoćićemo Srbiji i Crnoj Gori tako što ćemo obezbijediti obuku, studijske posjete, opremu i sve što možemo da učinimo da pomognemo u borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Nazaro.

Seminar o organizovanom kriminalu organizuju Kancelarija američkog Ministarstva pravde i Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Beogradu, a organizovan je za sudije, tužioce i policiju Srbije i Crne Gore.


A predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je da država Crna Gora nakon ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića brzo mora napraviti presjek stanja i paket mjera da se više ne bi desio direktan napad na nju.

On je najavio promjene u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu i saopštio da se mora utvrditi da li postoje sudije povezane sa kriminalcima.

“Sve države tako rade. Poslije 11. septembra Amerika je drastično zaoštrila ponašanje prema svim oblicima ugrožavanja bezbjednosti, Britanija je to uradila poslije terorističkih napada. Za Crnu Goru je ovo specifičan vid napada, opasan po njenu stabilnost, posebno u posljednjih osam mjeseci pred referendum”, kazao je Krivokapić.

On je naveo da se u Crnoj Gori širi konsenzus protiv organizovanog kriminala. “I projekat borbe za nezavisnost izrastao je i iz projekta borbe protiv kriminalnog miljea kome se sada sudi u Hagu”.


XS
SM
MD
LG