Linkovi

Vodonik u pilulama


Kako predvidja grupa istraživača iz Danske, u budućnosti, vodonik za gorivne ćelije nećemo držati u debelim čeličnim bocama već u običnim, potpuno bezopasnim pilulama i patronama.

Danska kompanija Amineks predstavila je svoj revolucionarni način skladištenja vodonika uz pomoć vezivanja tog gasa za molekule specijalnog katalizatora.

Kao što je poznato, vodonik je najrasprostranjeniji element u kosmosu. Odavno je otkriveno da se propuštanjem mešavine vodonika i kiseonika kroz membranu od specijalnog katalizatora, u uredjajima nazvanim gorivne ćelije, može dobiti električna struja, a jedini uzgredni proizvod je čista voda. Gorivne ćelije već postoje, ali njihova primena u vozilima ograničena je potrebom da se vodonik, inače vrlo eksplozivan gas, skladišti na bezbedan način.

Kompanija Amineks tvrdi da je rešila taj problem. Njeni istraživači pronašli su materijal koji vezuje za sebe atome vodonika i pri tom prelazi u čvrsto stanje. Katalizator vezuje vodonik u odnosu 1 prema 10, što znači da patrona od stotinu grama sadrži jedan kilogram vodonika.

Štaviše, proces je reversibilan i patrona može da se koristi iznova, punjenje se obavlja brzo, a katalizator se proizvodi od jeftinih sirovina. Ova iznenadjujuća vest mogla bi da označi potpunu prekretnicu u korišćenju vodonika kao goriva i najzad oslobodi svet od zastarelih fosilnih goriva, više primerenih 19. nego 21. veku. Adresu kompanije Amineks naći ćete na našem sajtu, glasamerike.net.

XS
SM
MD
LG