Linkovi

Volker: Programom nafta za hranu Iraku prepuštena prevelika inicijativa


Pol Volker, šef komisije koja istražuje program Ujedinjenih nacija nafta za hranu za Irak, rekao je u Savetu bezbednosti da članovi tog tela dele odgovornost za promašaje u sprovođenju tog programa. U Volkerovom izveštaju se dalje navodi da su propusti u menadžmentu programa za Irak, doveli do korupcije.

U izveštaju koji je podneo predsednik komisije Pol Volker, navode se propusti u mnogim aspektima programa razmene nafte-za-hranu. Na brifingu u Savetu bezbednosti, koji je odobrio program, Volker je bio oštar i prema tom telu i prema najvišim upravnim organima Svetske organizacije.

“U suštini, odgovornost za promašaje mora najšire da se preuzme, počevši od članica i samog Saveta bezbednosti. Programom je Iraku prepuštena prevelika inicijativa. Bio je to, kako se izrazio jedan član ovog Saveta, dogovor sa đavolom, a đavo je imao način da manipulište programom u svoju korist.”

U izveštaju se zaključuje da je generalni sekretar UN-a Kofi Anan propustio da spreči da program u vrednosti od 64 milijarde dolara bude zahvaćen korupcijom i loše vođen. Zahvaljujući lošoj administraciji, navodi se dalje u izveštaju, irački lider Sadam Husein je uspevao da manipuliše programom u svoju korist. Međutim, u istrazi nije utvrđena bilo kakva veza između Kofija Anana i ugovora u vrednosti od nekoliko miliona dolara, koji je dodeljen firmi u kojoj je bio zaposlen Ananov sin. Generalni sekretar UN-a je na sastanku Saveta bezbednosti rekao da prihvata ličnu odgovornost, dodavši da je srećan što ga istražitelji nisu optužili za nemoral.

“Meni je u izveštaju upućena kritika, koju prihvatam. Početkom ove godine, komisija je donela zaključak da nisam uticao niti pokušao da utičem na proces nabavki i srećan sam što je takav zaključak potvrđen. Prihvatio sam tada, kao i sada, da nisam dovoljno energično tražio istragu, pošto sam doznao da je kompanija u kojoj je moj sin bio zaposlen, dobila posao humanitarne inspekcije. Duboko žalim zbog toga.”

Program nafta-za-hranu je uspostavljen 1990. i na osnovu njega je Irak, pod Sadamom Huseinom, prodavao naftu da bi dobio novac za nabavku hrane i lekova. Istragom je utvrđeno da je Sadam manipulisao programom zahvaljujući kojem je sticao milijarde dolara profita, kojima je nagrađivao prijatelje i kupovao uticaj, pored ostalog, i u Ujedinjenim nacijama. Američki ambasador u UN-u Džon Bolton založio se ovih dana za detaljniju proveru delatnosti vlada pojedinih država.

“Bilo je mita, korupcije, nedovoljnog nadzora nad sekretarijatom, a neke članice su namerno previđale korupciju.”

Volkerova komisja će izdati svoj konačni izveštaj, kako se navodi, o široko rasprostranjenoj korupciji među kompanijama angažovanim u programu nafta-za-hranu. Izvori bliski istražiteljima kažu da će njihov posao sada da se usredsredi na Rusiju i Francusku, dve zemlje čije su kompanije dobijale zamašne ugovore iz ovog programa. Taj izveštaj treba da bude objavljen idućeg meseca.

XS
SM
MD
LG