Linkovi

Kai Eide: Nemam rok u kojem bi trebalo da sačinim izveštaj o dostignutosti standarda na Kosmetu


Specijalni izaslanik generalnog sekretara za procenu dostizanja stanadarda na Kosovu i Metohiji Kaj Eide, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji i Crnoj Gori, najavio je da će u toku naredne nedelje Kofiju Ananu podneti usmeni izveštaj o stanju u Pokrajini.

Sledeći potezi međunarodne zajednice u vezi sa Kosovom znaće se posle toga, a zvanični Beograd veruje da će izveštaj Eidea o stanju na Kosovu biti objektivan. Posle sastanka sa ministarom inostranih poslova SCG Vukom Draškovićem, Kai Eide ponovio je da nema rok u kojem bi trebalo da sačini izveštaj o dostignutosti standarda na Kosovu i Metohiji, ali je naveo da će insistirati na zaštiti manjina, decentralizaciji, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa i povratku izbeglica:

"Nadam se da ćemo napredovati u nekim od tih pitanja jer su to ključna pitanja za nas. Takođe, posmatramo u kakvom su međusobnom odnosu različiti procesi, kao na primer pitanja privatizacije, imovinskih i prava na upotrebu jezika. Moramo videti kako oni funcionišu u praksi kako bi mogli da napravimo ozbiljan i sveobuhvatan izveštaj" rekao je Specijalni izaslanik generalnog sekretara za procenu dostizanja stanadarda na Kosovu i Metohiji Kaj Eide.

Eide se u Beogradu susreo i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji mu je preneo zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne situacije i nedavne pogibije dva srpska mladića na Kosovu i Metohiji.

U centru pažnje srpska javnost i dalje je afera vezana za vojne nabavke i s tim u vezi odgovornosti ministra odbrane Prvoslava Davinića.

Sam Davinić najavio je da će podneti ostavku i o tome obavestio predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića i sve članove Saveta ministara. Ministar je najavio ostavku bez obzira što sve preliminarne provere, kako je rekao, ukazuju na neosnovanost sumnji u bilo kakve elemente organizovanog kriminala u vezi sa nabavkom vojne opreme, a Savet ministara saglasio se sa predlogom ministra Davinića da Ministarstvo odbrane formira komisiju koja će odmah ispitati potpisivanje ugovora o nabavci vojne opreme. Davinićeva partija G17 Plus ne veruje da će on dati ostavku pa je podnela Skupštini državne zajednice inicijativu za njegovo smenjivanje. Kao najbolji način da bi se ubuduće sprečile slične afere, potpredsednik Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić predlaže civilnu kontrolu Vojske.

Civilna kontrola samo je jedna od neophodnih reformi sektora bezbednosti bez koje nema ulaska u Partnerstvo za mir. Drugi je navela zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Rozmari di Karlo u razgovoru sa predsednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem a to je da će rešavanje slučaja haškog optuženika Ratka Mladića otvoriti Srbiji i Crnoj Gori vrata Partnerstva za mir ali i mogućnost produbljivanja odnosa Beograda i Vašingtona. U razgovoru sa Rozmari di Karlo srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je prioritet za Srbiju i Crnu Goru početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridružzivanju sa Evropskom unijom, a zajednički je ocenjeno da je ostvaren napredak u saradnji sa Haškim tribunalom i da je potrebno dovršiti saradnju sa tim sudom.

XS
SM
MD
LG