Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


USA TODAY
List Ju-es-ej tudaj beleži da svaka žrtva uragana Katrine ima pravo na 2000 dolara novčane pomoći ukoliko se registruje kod Savezne agencije za vanredne situacije. Pravo na tu novčanu pomoć imaju samo one osobe koje su morale da se evakuišu u skladu sa naredjenjem koje su izdale lokalne vlasti, a novac će im, zavisno od njihove želje, biti dostavljen direktnom uplatom na njihov bankovni račun ili pak izdavanjem kreditnih kartica ili čekova. Savezna agencija za vanredne situacije usko saradjuje sa američkom poštanskom službom da bi taj novac dospeo do hiljada evakuisanih koji su smešteni po raznim prihvatilištima.

Washington Post
Uragan Katrina je opustošio jug Amerike ali nastavlja da divlja u američkom Kongresu, piše Vašington post. Iduće godine su kongresni izbori, tako da će Katrina sigurno postati pion u političkim strategijama i Demokrata i Republikanaca. Obe strane su svesne da je mišljenje javnosti o onome što je usledilo uraganu od ogromnog značaja u političkoj areni. Dogadjaji posle terorističkih napada 2001. doprineli su popularnosti predsednika Buša, dok sporost saveznih vlasti u suočavanju sa Katrinom može negativno da se odrazi na već poljuljanju popularnost Džordža Buša. Teroristički napadi su ujedinili i zemlju i političke stranke, dok je Katrina podstakla stranačke podele koje najavljuju ogorčenu i dugu bitku izmedju Demokrata i Republikanaca.

Christian Science Monitor
Dnevnik Kriščen sajens monitor beleži da je Amerika na početku nove školske godine suočena sa dilemom koji predmeti -- pored obaveznih -- treba ubuduće da se nadju u nastavnom planu. Od urabane Filadelfije do zemljoradničkog Ilinoja, sve više djaka će još ove godine puno toga naučiti o materiji o kojoj je do sada malo znalo. Da će se novo znanje odnositi na istoriju afričkog kontinenta, vodjenje ličnih finansija i užase genocida -- bio on u Ruandi ili Bosni -- biće odlučeno nakon žučnih debata izmedju zakonodavaca date države, državnih uprava za obrazovanje i - roditelja. Svi se slažu o jednoj stvari - rastuća globalna konkurencija nameće nove izazove i zahteva šire horizonte znanja.

LA TIMES
Dnevnik Los Andjeles tajms ima dobru vest za ljubitelje tehnoloških igračaka: kompanija Epl je juče javnosti predstavila novu, sićušnu verziju svog već vrlo popuralnog aj-poda -- Neno ajpod. To ukazuje da Epl ne odustaje od dominacije na tržištu digitalne muzike na kojem je već plasirao skoro 21 miliona svojih ajpoda koji su, kažu neki, premašili zenit popularnosti. Drugi pak smatraju da će Neno ajpod -- težak svega 60 grama i tanji od olovke -- barem još godinu dana biti popularna igračka. A tržište obećava jer -- svega 6% Amerikanaca poseduje ajpod zahvaljujući kojem je vrednost Elplovih akcija ove godine porasla za 30%.




XS
SM
MD
LG