Linkovi

Uragan Katrina mogao bi da dovede do gubitka 400 hiljada radnih mesta


Budžetska služba Kongresa je saopštila da bi uragan Katrina mogao da dovede do gubitka 400 hiljada radnih mesta, kao i do smanjenja ekonomskog rasta za jedan odsto tokom naredne godine.

Budžetska služba je saopštila da će ekonomski gubici od uragana biti znatni, ali ne i prekomereni. Prema preliminarnoj proceni, budžetski direktor, Daglas Holc-Ejkin, rekao je da bi razaranje uragana moglo da dovede do gubitka 400 hiljada radnih mesta tokom narednih nekoliko meseci. Stopa zaposlenosti će se zatim verovatno povećati za znatno veći broj radnih mesta nego što je izgubljen nakon što sredstva za obnovu stignu u područja zahvačena uraganom.

Lider većine u Senatu, Bil Frist, izjavio je da bi cena humanitarnih operacija mogla da dosegne cifru od 100 do 200 milijardi dolara, što će predstavljati iznos šest puta veći nego što je federalna vlada odobrila nakon terorističkih napada, 11 septembra 2001 godine.

Džerald Lukas, ekonomski analitičar u Bank of America u Njujorku, izrazio je zabrinutost da bi veće cene benzina mogle da uspore ekonomski rast. Cene benzina su povećane za više od 30 odsto tokom protekle nedelje, što predstavlja skok za 76 odsto u poredjenju sa prošlom godinom.

“Lično mislim da je povećanje cena bezinia doprinelo usporavanju privrede, ali svakako manje od mogućeg inflacionog efekta.”

Pre uragana, većina analitičara predvidjala je ovogodišnji ekonomski rast od 3,5 do 4 odsto, uz samo neznatno usporavanje ekonomije iduće godine. Sekretar za finansije, Džon Snou, veruje da će posledice uragana smanjiti ekonomski rast za više od pola procenta. Američka centralna banka će zasedati za dve nedelje da bi razmotrila prilagodjavanje kratkoročne kamatne stope, koju je počela da podiže pre 14 meseci sa rekordno niskog nivoa. Centralna banka je do sada već deset puta povećavala kamatnu stopu. Opasnost je u tome što bi veće kamatne stope, uz realno smanjenje prihoda, mogle da sada zdravu američku privredu gurnu u recesiju.

XS
SM
MD
LG