Linkovi

Da li je Amerika spremna da se odbrani od mogućih novih terorističkih akcija?


To pitanje je postavljeno na jednom od kongresnih pretresa kao i na konferenciji za novinare na kojoj su demokratski zakonodavci kritikovali sporo reagovanje vlade na pustošenje uragana Katrinu.

Lideri demokrata u Predstavničkom domu pojavili su se na konferenciji za novinare zajedno sa policajcima, vatrogascima i radnicima službi za vanredne situacije da bi podvukli kontinuirane propuste, koje, kako su naveli, Bušova administracija i republikanski članovi Kongresa nisu otklonili. Ta konferencija za novinare je bila planirana pre uragana Katrina povodom obeležavanja četvrte godišnjice terorističkih napada 11. septembra. Demokrate su iskoristili tu priliku da bi doveli u vezu vladin odgovor na prirodnu katastrofu u Meksičkom zalivu sa slabostima u suočavanju sa terorizmom. Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, ukazala je da su problemi u komunikacijama otežali efikasan odgovor na stihiju na obali Meksičkog zaliva.

«Kako može da se desi da ni četiri godine posle napada 11. septembra nemamo direktnu komunikaciju medju službama za vanredne situacije. To je bio problem 11. septembra, a bio je i problem u državama na obali Meksičkog zaliva,» rekla je Pelosi.

Demokrate su takodje odgovorili na nedavne primedbe nekih republikanskih lidera da bi lokalni funkcioneri u državama koje je pogodila Katrina trebalo da snose deo odgovornosti. Demokratski zakonodavac, Beni Tompson iz Misisipija, države koju je takodje pogodio uragan, rekao je da federalna vlada nije obezbedila dovoljno sredstava nito je poklonila dovoljno pažnje pripravnosti za prirodne katastrofe.

«Ovo je odgovornost vlade. Ne bi trebalo prebacivati krivicu na gradonačelnike i guvernere država. Oni snose deo odgovornosti, ali federalna vlada snosi najveću odgovornost za gradjane Amerike.»

Pitanja o odgovornosti za neadekvatno reagovanje na pustošenje uragana postavljena su i na pretresu u jednom od pododbora Predstavničkog doma, čija tema je inače bila zaštita civilnog stanovništva od terorističkih napada. Na pretresu je ukazano da posledice udara Katrine pokazuju da SAD nisu adekvatno pripremljene da odgovore na opasnosti terorističkog napada, i da su potrebna dodatna ulaganja da bi se ojačala bezbednost transportnih sistema.

XS
SM
MD
LG