Linkovi

Odložena sednica Vrhovnog saveta odbrane


Na zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića odložena sednica Vrhovnog saveta odbrane na kojoj je prema nezvaničnim informacijama, trebalo da budu razmotreni sporni ugovori o nabavci opreme za vojsku. Predsednik Tadić zatražio je odlaganje sednice Vrhovnog saveta odbrane jer istraga u vezi sa spornim ugovorima o nabavci opreme za Vojsku još nije završena. Pre sednice bi, kako se saznaje, trebalo da bude završena procedura poništavanja dva ugovora Ministarstva odbrane i kompanije "Proizvodnja Mile Dragić" o isporuci opreme vredne 176 miliona evra, a takođe, bi vlasti Srbije i državne zajednice trebalo da se dogovore o smenjivanju ministra odbrane Prvoslava Davinića.

Srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da će Vlada istrajati da nadležni organi utvrde istinu o ovom slučaju i ponovio da je tražio ostavku ministra odbrane Prvoslava Davinicha zbog njegove objektivne odgovornosti. A politički analitičar Đorđe Vukadinović odlaganje sednice Vrhovnog saveta odbrane ocenjuje kao znak da još traju politički dogovori i politička trgovina oko čitave afere.

Pored afere s vojnim nabavkama srpske zvaničnike očekuju i veoma značajni razgovori sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN za procenu standarda na Kosovu Kai Eideom. Reč je o poslednjoj poseti Beogradu pred izveštaj koji će Eide podneti Ujedinjenim nacijama, a u Beogradu će se sastati sa šefom diplomatije Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom. Tim povodom lider Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković izjavio je da srpska Vlada Kai Eideu mora predati svoju analizu stanja na Kosovu.

XS
SM
MD
LG