Linkovi

Evropa gradi novi fuzioni laser


Korišćenje čiste nuklearne energije bez opasnih nuzprodukata još je daleko, ali naučnici u svetu uporno pokušavaju da otkriju tu energetsku alternativu eliksira mladosti.

Evropski fizičari upravo su objavili planove da do sredine iduće decenije izgrade nov laser sa brzim paljenjem. Taj laser biće korišćen za sabijanje i zagrevanje kapsula sa dvema vrstama teške vode - deuterijumom i tricijumom. Ako se postigne dovoljno sabijanje i temperatura molekuli teške vode mogli bi da počnu da se fuzionišu u helijum oslobadjajući istovremeno neutrone. Laser u ovom slučaju služi samo za pokretanje procesa fuzije koji bi od tog trenutka trebalo da se odvija sam od sebe.

Jednoga dana, takav uredjaj mogao bi da proizvodi ogromnu količinu toplote bez ikakvog opasnog zračenja i drugih vrsta zagadjivanja. Toplota bi se naravno koristila za proizvodnju pare, za turbine koje bi okretale generatore za proizvodnju struje. Najveću teškoću u korišćenju fuzije predstavlja temperatura plazme deuterijuma i tricijuma, toliko visoka da ne postoji materijal u kome bi mogla da se čuva. Jedini sud sposoban da izdrži tako visoku temperaturu jeste sud od jakog magnetnog polja.

Do sada, laseri su korišćeni i za sabijanje i za zagrevanje pomenute kapsule. Novi evropski uredjaj imaće posebne lasere za te dve funkcije. To, takozvano ”brzo paljenje,“ zahteva manje početne energije. Novi laser biće stavljan na raspolaganje i astrofizičarima, a izgradnja bi trebalo da počne pre isteka ove decenije.

XS
SM
MD
LG