Linkovi

Zdravstveno stanje većine evakuisanih dobro


Funkcioneri preduzimaju mere da se takva situacija održi da bi se sprečilo izbijanje talasa infekcija u prenatrpanim prihvatilištima na jugoistoku SAD. Funkcioneri američkog sekretarijata za zdravstvo i socijalne usluge vratili su se iz posete prihvatilištima u Luizijani, Misisipiju i Teksasu ukazujući da su lokalne zajednice obavile veliki posao obezbedjujući privremenu lekarsku negu za stotine hiljada gradjana koji su bili primorani da napuste Nju Orleans i druga područja koja je opustošio uragan Katrina.

Šef sekretarijata za zdravstvo i socijalne usluge, Majkl Levit, izjavio je da je reagovanje lokalnih agencija bilo dobro.

“Procenio bih da je reagovanje snažno i visokog kvaliteta, ali da nije bilo savršeno što se moglo i očekivati. Ta nastojanja su iscrpela materijalna sredstva lokalnih službi za socijalne usluge, koje su reagovale na izvanredan način. Mi smo obišli zdravstevna prihvatilišta u kojima su radili šefovi raznih odeljenja glavnih bolnica zajedno sa studentima medicine.”

Medjutim, tehnička ekspertiza uveliko oscilira. Levit je rekao da u Hjustonu, u Teksasu, i u Baton Ružu u Luizijani, ima, na primer, prihvatilišta koja su opremeljena kao najmodernije operacione sale. Na drugim mestima, kao što je aerodrom u Nju Orleansu, usluge su rudimentarne i sastoje se od poljskih kreveta i hrane.

Direktor federalne zdravstvene službe, Ričard Karmona, izjavio je da su lokalne zajednice brzo uspostavile centre za zdravstvenu negu i socijalne usluge na lokacijama kao što su ranije bili kongresni centri, auditorijumi i druge javne zgrade. Karmona je rekao da je brzo reagovanje lokalnih zajednica doprinelo sprečavanju zdravstene katastrofe i obnovi osećanja stabilnosti života evakuisanih.

“Treba ukazati da smo angažovani na tom poslu samo nedelju dana i ta nastojanja su do sada sasvim dobra.”

Administracija je uspostavila komandni centar u jednoj bonlici u Nju Orleansu, koji obuhvata zdravstvene, ekološke i vojne stručnjake i stručnjake za vanredne situacije. Takodje su upućeni zdravstveni timovi iz Centra za kontrolu bolesti u Atlanti da bi se usaglasila pomoć zdravstvenih stručnjaka širom zemlje radi pružanja pomoći lokalnim prihvatilištima i bolnicama, koje su prenatrpane novim izbeglicama. Stanovništvo Baton Ruža je, na primer, poraslo sa 500.000 na 850.00 stanovnika. Sekretar za zdravstvo Majkl Levit je rekao da 200 bolnica šalje osoblje u gradove, kojima je potrebna pomoć, dok se oko osam hljada profesionalno kvalifikovanih dobrovoljaca, prijavilo da pružaju pomoć preko telefona. Direktor federalne zdravstvene službe Ričard Karmona je rekao da je jedan od najvećih problema da se pacijentima koji boluju od hroničnih oboljenja obezbedi zdravstvena nega koju su imali pre uragana.

“Moramo da pomognemo tim ljudima, ali shvatamo da ćemo morati da budemo tamo na duži rok. Bolnice treba održavati, ali se aspekt zdravstvene nege menja sa akutne na hroničnu, a pored toga postoje i opšte potrebe javnog zdravlja.”

Zdravstveni funkcioneri navode da je medju opasnostima po javno zdravlje, koje nastoje da spreče, izbijanje epidemija u prenatrpanim prihvatilištima, posebno stomačnih i respiratornih oboljenja.

XS
SM
MD
LG