Linkovi

Američki vojnici spasili Roja Halumsa koji je kidnapovan pre više od deset meseci


Halums i jedan Iračanin pronadjeni su na izolovanoj farmi oko 25 km južno od Bagdada. Kako je saopšteno, Halums se oseća dobro i ukazana mu je lekarska nega. Zvaničnici dodaju da je on spašen zahvaljući informacijama koje su dobili od jednog iračkog zatvorenika. U medjuvremenu, američka ambasada saopštila je da s četvorica američkih radnika službe obezbedjenja poginula u eksploziji bombe u Basri.

Anan preuzeo je odgovornost za propuste u vodjenju programa nafta za hranu

Generalni sekretar UN-a Kofi Anan preuzeo je odgovornost za propuste u vodjenju programa «nafta za hranu» u Iraku. Nakon što je u Savetu bezbednosti formalno predstavljen izveštaj o rezultatima istrage tog programa, Anan je izjavio da prihvata kritike i ocenio da su nalazi istrage «duboko uznemirujući za sve u UN». Nezavisna komisija koja istražuje korupciju u okviru programa, vrednog 64 milijarde dolara, oštro je kritikovala Anana zbog administrativnih propusta aliga je oslobodila odgovornosti za «moralne prestupe». U izveštaju se iznosi niz primera nezakonitog i ne-etičkog ponašanja i korupcije unutar UN-a a krivica se pripisuje i Generalnoj skupštini i Savetu bezbednosti. Medjutim, uprkos korupciji, komisija ocenjuje da je program bio delimično uspešan u obezbedjivanju minimalnih standarda ishrane i zdravstvene zaštite za Iračane izložene sankcijama zbog režima Sadama Huseina.

U Indoneziji održana zajednička sahrana posmrtnih ostataka 34 neidentifikovane žrtve avionske nesreće

U Indoneziji je danas održana zajednička sahrana posmrtnih ostataka 34 neidentifikovane žrtve avionske nesreće na Sumatri u kojoj je u ponedeljak poginulo 149 osoba. Istovremeno, u toku je istraga uzroka nesreće, a kao najverovatniji razlog pada aviona navode se problemi sa motorom. Avion kompanije Mandala Erlajns sa 116 putnika i članova posade srušio se odmah po poletanju za Džakartu, i udario u stambenu četvrt grada Medan.

U Egiptu se održavaju prvi predsednički izbori

U Egiptu se održavaju prvi predsednički izbori sa više kandidata u istoriji te zemlje. Medjutim, odziv je, po svemu sudeći, slab a brojne su i tvrdnje o izbornim nepravilnostima. Na današnjoj konferenciji za novinare, predsednički kandidat Ajman Nur optužio je vladajuću Nacionalnu demokratsku partiju predsednika Hosnija Mubaraka da je narušila izborni proces kupovinom glasova i drugim prevarama. Zapadne novinske agencije javljaju o slučajevima zastrašivanja birača il njihovog potkupljivanja na biračkim mestima širom zemlje.

Indija i EU usvojile su akcioni plan za borbu protiv terorizma

Indija i EU usvojile su akcioni plan za borbu protiv terorizma, jačanje trgovine i saradnje u domenu tehnologije, saopštili su posle samita u Nju Delhiju indijski premijer Manmohan Sing, i britanski premijer Toni Bler, čija zemlja trenutno predsedava EU. Sing je istakao da su se dve zemlje složile da u civilizovanom svetu nema mesta terorizmu, i da će intenzivno saradjivati u borbi protiv njega.

Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile uvoz živine iz Rusije i Kazahstana

Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su uvoz živine iz Rusije i Kazahstana kao odgovor na pojavu ptičije groznice u te dve zemlje. Državna veterinarska uprava saopštila je da je zabrana slična onim koje su uvedene u nekoliko azijskih zemalja koje su bile pogodjene tom bolešću, ranije ove godine. Zvaničnici su dodali da su dali uputstva carinskim službenicima i pograničnoj policiji da detaljno pregledaju isporuke iz zemalja u kojima se pojavila ptičija groznica. Ruse vlasti su potvrdile pojavu bolesti u Sibiru, dodajući da se ona proširila iz Kazahstana, kao i da nije prešla na ljude.

XS
SM
MD
LG