Linkovi

Senatori vode istragu spore vladine reakcije na udar uragana


Odbor američkog senata vodi istragu spore reakcije državnih i federalnih vlasti na udar uragana «Katrina» u priobalju Meksičkog zaliva.

Američki Kongres otvorio je jesenje zasijedanje raspravom o posljedicama udara uragana «Katrina», tokom koje su vidno ogorčeni zakonodavci tražili objašnjenje zbog čega vlada nije učinila više da pomogne žrtvama. Obraćajući se novinarima, senator Patrik Lejhi /Patrick Leahy/, demokrata iz Vermonta, potencirao je činjenicu da su se novinari na licu mjesta pojavili odmah i da stoga želi da zna zbog čega se istodobno nisu pojavili i zvaničnici zaduženi za vanredne situacije.

"Novinari su mogli da dođu tamo, sve sa reportažnim kolima i drugom opremom. Vi bolje od mene znate šta u takvim situacijama rade oni koji obezbjeđuju logističku podršku. Zbog čega, molim Vas, kamion sa pijaćom vodom, kamion sa lijekovima, autobusi sa ljekarima i drugima koji mogu da pomognu u zbrinjavanju i spašavanju, koji je trebalo da udahnu nadu preživjelima, zašto se oni nisu pojavili na licu mjesta?"

Predsjedavajuća senatskog odbora za unutrašnju bezbjednost i vladine aktivnosti, republikanka iz Mejna, Sjuzan Kolins /Susan Collins/, traži odgovor na isto pitanje. Njen odbor je, kako je pojasnila, već počeo istragu reakcije državnih i federalnih vlasti na udar uragana.

"Teško je razumjeti nespremnost i neefikasan prvi odgovor na katastrofu koja je predviđana godinama i na čije je užasne posljedice upozoravano danima. Uragan Katrina je katastrofa koju su i naučnici, i zvaničnici zaduženi za vanredne situacije i politički lideri pretpostavljali godinama. Ali i pored toga prvi odgovor na katastrofu bio je jadan", kaže senator Sjuzan Kolins.

Senatski odbor za unutrašnju bezbjednost održaće prvi javni pretres već iduće sedmice.

Procjenjuje se da su u naletu uragana «Katrina» poginule hiljade ljudi. Desetine hiljada su evakuisane, a materijalna šteta procjenjuje se u milijardama dolara.

Pitanja u vezi sa posljedicama uradgana, uključujući pomoć preživjelima, raščišćavanje i obnovu svakako imaju prioritet na dnevnom redu Kongresa. To potvrđuje i vođa republikanske većine, senator iz Tenesija, Bil Frist /Bill Frist/:

"Odgovor na uragan «Katrina», u ovom trenutku, zbog toga što se radi o katastrofi, o prirodnoj nepogodi koja je u toku, mora da bude prvi i najvažniji prioritet"

Članovi Bušovog kabineta informisali su zakonodavce o tome šta su federalne vlasti preduzele u odgovoru na udar uragan. Protekle sedmice, članovi oba doma Kongresa prekinuli su pauzu da bi po hitnom postupku odobrili zahtjev predsjednika Buša za paket hitne pomoći ugroženom području, vrijedan deset i po milijardi dolara. Očekuje se da će dodatna sredstva Kongres odobriti u narednim mjesecima.

XS
SM
MD
LG