Linkovi

Marović sumnja u pokušaje preuzimanja kontrole nad vojskom


Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović saglasio se sa tvrdnjom crnogorskog premijera Mila Đukanovića i rekao da sumnja da je afera u vezi sa kontroverznim ugovorima o nabavci vojne opreme napravljena kako bi se Vojska stavila pod nečiju kontrolu i urušila državna zajednica.

"Pitam ko stoji iza afere o vojnoj opremi. Neko preko te afere hoće da stavi šapu na Vojsku i sruši Srbiju i Crnu Goru", kazao je Marović za dnevnik "Dan".

On se založio za rasvjetljavanje svih okolnosti u vezi sa sklapanjem ugovora Ministarstva odbrane sa zrenjaninskim preduzećem "Mile Dragić" o nabavci vojne opreme koji su vrijedni gotovo 300 miliona EUR.

Prema njegovim riječima, na sjednici Vrhovnog savjeta odbrane koja je zakazana za sjutra, biće razjašnjeno sve u vezi sa spornim ugovorima.

"Pravo pitanje je zašto je to plasirano u javnost u veoma važnom trenutku za Srbiju i Crnu Goru. Sada je proizvedena medijska i politička eksplozija koja je predmet interesovanja i evropske javnosti", kazao je Marović.

Marović je rekao da on sigurno nije određivao količine niti cijene opreme koja je naručena, navodeći da je to radio general koji je to potpisivao.

On je ocijenio da ova afera najviše škodi onima koji se zalažu za zajedničku državu, jer ona urušava Srbiju i Crnu Goru.

Govoreći o aktuelnoj aferi u Vojsci Srbije i Crne Gore, premijer Đukanović danas je negirao da je Podgorica pozajmila od Srbije 15 milona EUR za finansiranje Vojske i da je bilo prelivanja novca srpskih poreskih obveznika na crnogorsku teritoriju.

On je rekao da može “slobodno ustvrditi na bazi jednog površnog uvida i podatka” da su se događali obrnuti tokovi i da je više novca odlazilo iz Crne Gore nego dolazilo iz budžeta Srbije Vojsci na crnogorskoj teritoriji.

Đukanović je podsjetio da je srpsko Ministarstvo finansija kontrolisalo finansijsko poslovanja Ministarstva odbrane Srbije i Crne Gore od marta do jula ove godine.

On je rekao i da je uz ministra još pet ljudi u Ministarstvu odbrane koji su kadar Srbije, direktno odgovorno za finansijsko poslovanje tog resora.

XS
SM
MD
LG