Linkovi

Kajl Parker: Uragan će Amerikance učiniti introspektivnijim


“ Kao posledicu katastrofalnog uragana Katrina, u SAD sada imate obratan proces, da će Amerikanci postatiti introspektivniji, naglašavajući dogadjaje kod kuće, a ne u inostranstvu“, rekao je potpredsednik Američkog saveta za spoljnu politiku Kajl Parker, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem.

Parker: Kada se dogodi katastrofa razmera prošlonedeljnog uragana Katrina, to se registruje kao dogadjaj istorijskih dimenzija, u mnogo čemu sličan terorističkim napadima na SAD, 11. septembra 2001. godine. Amerikanci su 2001. godine iznenada shvatili da su podložni terorističkim napadima i da bi trebalo da se što više upoznaju sa onim što se dogadja u inostranstvu, posebno u muslimanskim zemljama. Kao posledicu uragana Katrina imate obratan proces, da će Amerikanci postati introspektivniji, da će staviti naglasak na dogadjaje kod kuće i shvatiti da terorizam nije jedina opasnost sa kojom su SAD suočene. Postoje prirodne katastrofe, unutašnji problemi - kako ekonomski i politički - kao što je siromaštvo, diskrimacija i drugo. Sve to će sada podstaći debatu o prioritetima u ovoj zemlji, uključujući preispitivanje naših obveza prema inostranstvu, kao što je američka ekonomska pomoć i slično...

Glas Amerike: S obzirom na kritike iz nekih krugova da je crnačko stanovništvo bilo zapostavljno tokom i posle uragana Katrina, da li bi rasno pitanje i diskirmancija mogli da ponovo dobiju na intenzitetu?

Parker: Svakako da će neki krugovi potencirati rasno pitanje iz političkih i drugih razloga. Rasno pitanje se pominjalo i u medijskim izveštajima iz Nju Orleansa. Medjutim, treba imati na umu da je taj grad naseljen pretežno crnačkim stanovništvom, koje je dosta siromašno, i da je trebalo evakuisati ljude koji nisu imali ni prevozna sredstva, ni novac za hotelske sobe u nekom drugom mestu. Svakako će se o tom pitanju diskutovati. Ipak, situacija sa crančkim stanovništvom u Nju Orleansu ukazuje da je niz godina posle ukidanja rasne segregacije na jugu SAD to pitanje ponovo zaživelo. U mnogim američkim gradovima imate odvojene crnačke kvartove, što je opet neki vid segregacije. O tome i o njihovom položaju će se sada svakako debatovati.

Glas Amerike: Da li će SAD moći da učine obe stvari: da održe svoje vojno prisustvo u Iraku i nastave rat protiv terirozma, a da istovremeno ulože napore na obnovi Nju Orleansa i uništenog priobalnog dela Luizijane, Misisipija i Alabame?

Parker: SAD moraju da učine obe stvari i to će se svakako dogoditi. Pitanje je sada koliko će takav poduhvat koštati. Vojne operacije u Iraku su skupe, ali će takodje biti zaključeno da se region opustošen uraganom Katrina ne može jednostavno napustiti. Nju Orleans nije grad koji se može zanemariti. On je od suštinske važnosti sa kulturne i istorijske tačke gledista, a ekonomski je značajan kao velika luka na ušču važne sdaobraćajnice - reke Misisipi. SAD će morati da obnove Nju Orleans i razoreni deo Meksičkog zaliva, ali to neće biti besplatno i veoma će opteretiti američku privredu.

XS
SM
MD
LG