Linkovi

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova boluje od raka pluća


Predsednik Kosova Ibrahim Rugova saopštio je danas u javnom obraćanju gradjanima Kosova putem tri nacionalne televizije da boluje od karcinoma pluća ali da će svoju dužnost nastaviti da obavlja.

Nakon što su otkrili opaku bolest lekari su mi saopštili da je karcinom lokalizovan na plućima i da je bolest uz lekove koje koristim pod kontrolom te se nadam da ću uz božju pomoć dobiti I ovu bitku kazao je Rugova i precizirao da će istrajno do kraja raditi na stvaranju nezavisnog Kosova.

A specijalni predstavnik generalnog sekretara za procenu ispunjenja standarda na Kosovu, norveški diplomata Kai Ejde doputovao je sinoć po četvrti put u Prištinu. U toku trodnevne posete Ejde će imati niz sastanaka sa medjunarodnim I lokalnim predstavnicima i liderima opozicionih I manjinskih partija.

Ejde je svoje aktivnosti na Kosovu započeo sinoćnjim susretom sa premijerom kosovske vlade Bajramom Kosumijem a danas nastavio odvojenim sastancima sa predsednikom opozicione partije ORA Vetonom Suroiem i predsednikom kosovske Skupštine Nedžatom Dacijem.

Visoki norveški diplomata ostao je dosledan ranijem stavu da Kosovu predstoji još niz zadataka koji se moraju privesti kraju te da se vlada i opozicija konstruktivnim radom moraju založiti za puno dostizanje i primenu standarda. Ejde je naglasio da standardi nisu cilj za sebe već da isti znače mogućnost primene demokratskih načela čija je svrha da život svih učine boljim.

I dok je lider opozicione partije ORA,Veton Suroi današnji tok razgovora sa Ejdeom usmerio ka pripremama za početak pregovora o statusu Kosova, predsednik Skupštine Kosova, Nedžat Daci obavestio je norveškog diplomatu o aktuelnim političkim kretanjima na Kosovu i dosadašnjem učinku na poljima dostizanja standarda.

Daci je kazao da je Ejdeov raniji izveštaj bio podsticajan za gradjane Kosova i da je kao takav mobilisao institucije na realizaciji standarda i procesu decentralizacije.

XS
SM
MD
LG