Linkovi

U Sjedinjenim Državama obeležen praznik Dan rada


U Sjedinjenim Državama obeležen praznik Dan rada, koji se svake godine slavi u znak poštovanja prema doprinosu američkih radnika u izgradnji slobodnog i prosperitetnog društva.

Tokom godina , Amerika se transformisala iz pretežno poljoprivredne zemlje u svetsku ekonomsku silu. Američke žene odigrale su suštinsku ulogu u toj transformaciji. Radeći, one su probile barijere predrasuda i diskriminacije sa kojom su suočene žene u ostalim delovima sveta. Medju tim heroinama je i Klara Barton.

Rodjena 1821. godine, ona je organizovala jednu od prvih besplatnih škola u Americi, u državi Nju Džerzi. Kasnije ona je otišla u Vašington gde je postala prva žena –službenik u Američkom zavodu za patente. Tokom američkog gradjanskog rata od 1861. do 1865. godine, Klara Barton organizovala je dobrovoljce, mnoge od njih žene , koje su dostavljale potrepštine i medicinsku pomoć hiljadama ranjenih vojnika. Ona je postala poznata kao andjeo bojnog polja.

Posle rata ona je ustanovila američki Crveni krst , neprofitnu organizaciju koja se bavi pomaganjem u katastrofama i humanitarnim krizama. Tokom prvog svetskog rata od 1914. do 1918. godine, i Drugog svetskog rata od 1941. do 1945, američke žene koje su radile, dale su veliki doprinos u vojsci i industriji. Ta i ostala iskustva dovela su, 1963. godine do Akta o jednakim platama, federalnog zakona, kojim se obezbedjuje ravnopravnost muškaraca i žena u ličnim primanjima.

Godinu dana kasnije, Aktom o gradjanskim pravima zabranjena je i diskriminacija pri zapošljavanju na osnovu rase, boje kože, religije, pola i nacionalne pripadnosti. U istom duhu, Sjedinjene države podržavaju napore žena u drugim zemljama da ostvare osnovna prava, uključujući pravo na podjednak tretman na radnom mestu. Jedan od primera je Avganistan, gde Sjedinjene Države, zajedno sa vlastima Avganistana i nevladinim organizacijama, pomažu u sprovodjenju obrazovanja , obuku na poslu i mogućnostima za zapošljavanje za avganistanske žene.

Danas, američke žene su visoko cenjene za njihov doprinos, na radnom mestu i u političkoj areni. Predsednik Buš istakao je da su američke žene medju vodećima u medicini, pravu, novinarstvu, biznisu, vladi i ostalim profesijama. Rad američkih žena je, rekao je predsednik, od suštinske važnosti za snagu i vitalnost naše zemlje.

XS
SM
MD
LG