Linkovi

Predsednik Buš imenovao Džona Robertsa kao kandidata za novog predsedavajućeg Vrhovnog suda


Samo 48 sati nakon smrti sudije Renkvista, predsednik Buš je imenovao Džona Robertsa kao kandidata za novog predsedavajućeg Vrhovnog suda. Roberts je već bio imenovan da zameni sudiju Sandru Dej O'Konor, koja je najavila da odlazi u penziju. Predsednik će sada morati da potraži drugog kandidata da bi popunio mesto sudije O'Konor.

«Sudija Roberts je stekao poverenje nacije. Drago mi je što mogu da saopštim da ću ga imenovati za kandidata za 17. predsedavajućeg Vrhovnog suda,» rekao je predsednik.

To je prilika koja se retko pruža predsednicima. Ukoliko bude potvrdjen, Džon Roberts bi mogao da ostvari značajan uticaj na rad Vrhovnog suda tokom narednih decenija.

«Poverenje koje mi je predsednik ukazao čini mi čast,» (rekao je sudija Roberts)

Na početku svoje karijere Džon Roberts je radio u kancelariji pokojnog Vilijama Renkvista. Smrt Renkvista pružila je Beloj kući retku priliku da istovremeno popuni dva upražnjena mesta u najvišem sudu u zemlji. Poznavaoci tog tela smatraju da će Džon Roberts, ukoliko bude potvrdjen, naslediti čoveka koji je biu veoma cenjen.

«Drugi članovi Vrhovnog suda smatrali su, nezavisno od svoje pravosudne filozofije da je Vilijam Renkvist odlično obavljao ulogu predsedavajućeg.»

Gradjani će moći da odaju poštu preminulom Vilijamu Renkvistu tokom naredna dva dana kada će njegovo telo biti izloženo u holu zgrade Vrhovnog suda. Vilijam Renkvist će biti sahranjen pored svoje supruge na Arlingtonskom nacionalnom groblju, nadomak Vašingtona.

Za sada nije poznato da li će pretres o potvrdjivanju nominacije Džona Robertsa u senatskom odboru za pravosudje početi sutra, kao što je prvobitno bilo planirano, ili će, s obzirom na novo imenovanje Robertsa kao naslednika predsedavajućeg Vilijama Renkvista, biti odloženo. Renkvist je preminuo u subotu od posledica raka tiroidne žlezde u 81. godini života. On je proveo u Vrhovnom sudu 33 godine, dok je na čelu tog tela bio 19 godina.

XS
SM
MD
LG