Linkovi

Miroljub Labus: Pregovori sa Evropskom unijom mogli bi da počnu do 10. oktobra


Labus je izjavio da je na sastanku pregovaračkog tima usvojena definitivna verzija platforme za pregovore koja će za tri dana biti ponuđena Savetu za evropske integracije, posle čega će biti prosleđena Vladi. Potpredsednik srpske Vlade nije precizirao kakve će biti pregovaračke pozicije Srbije, ali je rekao da se naša zemlja drži Agende 2012. što znači da ćemo 2012. godine biti spremni za članstvo u Evropskoj uniji, a da li ćemo te godine i postati članica, zavisiće od naših partnera. Labus očekuje da u drugoj polovini iduće godine počne primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pod uslovom da sve bude u najboljem redu.

Povodom mogućnosti da referendum u Crnoj Gori bude održan u sred pregovora sa Evropskom unijom, Labus je rekao da je to okolnost o kojoj se mora voditi računa tokom pregovora i koja će uticati na kalendar i redosled razgovora.

Poziciju zemlje u pregovorima sa Evropskom unijom može da oslabi, prema mišljenju predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, afera oko vojnih nabavki u Ministarstvu odbrane. Marović je izjavio da apsolutno podržava stav srpskog premijera Vojislava Koštunice da se afera raščisti i izrazio sumnju da je nabavka vojne opreme pravi razlog za nastajanje afere.

U međuvremenu srpski javni tužilac Slobodan Janković saopštio je da prikuplja relevantne podataka ugovaranja nabavke vojne opreme, a istim poslom baviće se i specijalni tužilac za organizovani kriminal, dok je republički javni pravobranilac Milan Marković izjavio da je od Vlade dobio zahtev za poništavanje dva ugovora o nabavci vojne opreme.

Predsednik Srbije Boris Tadić ukazao je da zbog evropskih integracija afera oko nabavke vojne opreme ne sme da zaustavi reforme Vojske i ne sme da ugrozi državnu zajednicu ali da mora što pre da se rasvetli.

XS
SM
MD
LG