Linkovi

Državna strategija Srbije mora da ima i oslonac u partnerskom odnosu sa SAD


Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković najavio je da će 3. oktobra podneti predlog da Parlament izda nalog Vladi Srbije da počne pregovore sa Evropskom unijom. Podnoseći, na konferenciji za novinare, izveštaj o tromesečnom radu Parlamenta, Predrag Marković je rekao da će centralna tema u predstojećem radu Skupštine biti usvajanje zakona koji omogućavaju početak pregovora i ubrzano priključivanje Evropskoj uniji. Marković je izrazio očekivanje da će na sednici koja traje biti izglasano sedam zakona, a posle toga još 12 i oni bi zajedno trebalo da omoguće 9. ili 10. oktobra početak pregovora o pridrživanju Evropskoj uniji.

Pored gotovo postignutog političkog konsenzusa o početku pregovora sa Evropskom unijom, potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković izjavio je da državna strategija Srbije mora da ima i oslonac u partnerskom odnosu sa Sjedinjenim Američkim Državama koje imaju ključni uticaj i dominantnu ulogu u radu međunarodnih političkih i ekonomskih institucija. Sjedinjenim Američkim Državama i drugim tradicionalnim saveznicima moramo odlučno demonstrirati spremnost da gradimo državu na principima modernog sveta, uz poštovanje demokratskih principa i dalju izgradnju institucija liberalne tržišne ekonomije, rekao je Srđan Srećković.

Pred početak važnih pregovora Srbiju i dalje potresa afera vojnih nabavki zbog koje je zatražena ostavka ministra odbrane Prvoslava Davinića. Brojnim zahtevima za ostavkom pridružio se i predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Zoran Šami koji je rekao da je apsolutno neophodno da zbog objektivne odgovornosti, ministar Davinić odmah podnese ostavku.

U Crnoj Gori i dalje u centru pažnje istraga o ubistvu načelnika kriminalističke policije Crne Gore Slavoljuba Šćekića

Mediji izvještavaju da je istraga značajno napredovala i da je pitanje dana kada će biti objelodanjene pojedinosti ne samo o ovom ubistvu, već i o nizu nerasvijetljenih krivičnih djela u Crnoj Gori

Mediji u Crnoj Gori objavili su informacije o mobilnosti operativnog dijela MUP-a Crne Gore koji, prema navodima njegovih zvaničnika, danonoćno radi na rasvjetljavanju ubistva visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Primjetno je i pojačano prisustvo specijalnih jedinica crnogorske policije na ulicama, ali se ništa zvanično ne saopštava, kako se navodi, u interesu istrage.

Ubistvo Šćekića odrazilo se na zbivanja na političkoj sceni Crne Gore. Neke opozicione stranke najavile su pokretanje interpelacije o radu MUP-a zbog, kako su naveli, ugrožene bezbjednosne situacije u Crnoj Gori. DSS konstatovala je da će interpelaciju zatražiti zbog situacije u kojoj sigurnost nije ugrožena samo političkim ili policijskim funkcionerima, već i običnim građanima.

U vladajućoj DPS nemaju ništa protiv razgovora o tome, ali portparol vladajuće stranke Predrag Sekulić tvrdi da opozicija nikako da se dogovori šta joj je prioritet:

Inače, sjednica crnogorskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o nizu tema koje opozicija karakteriše kao krupne propuste vlasti u vođenju države, zakazana je za 19. septembar.

XS
SM
MD
LG