Linkovi

Tri miliona dece u SAD podvrgnuto tretmanu poremećaja deficita pažnje


U osnovi, poremećaj deficita pažnje uslovljen je poremećajima u moždanim biohemijskim procesima, a osim djece – podložni su mu i odrasli. U Americi više od četiri odsto odraslih pati od rauličitih obila ADD-a, što taj poremećaj čini najrasprostranjenijim psihološkim problemom poslije depresije. Stručnjaci su nedavno predstavili novu ”igricu“ koja bi, kako vjeruju, mogla da pomogne u tretmanu poremećaja deficita pažnje.

Medicinska istraživanja pokazuju da televizija i video igrice mogu da doprinesu poremećaju deficita pažnje naročito kod djece. Dr. Stiven Hinšou sa Kalifornijskog univerziteta istražuje slučajeve hiperaktivnog podtipa ovog poremećaja kod djece.

”Velika brzina u medijima na neki način preopterećuje te mlade mozgove,“ kaže Hinšou.

Kompanija pod nazivom UNIQUE LOGIC AND TECHNOLOGY (Jedinstvena logika i tehnologija ) proizvela je video igricu koja pomaže u tretmanu bolesti – Igra pod nazivom ”Igraj se koncentracije“, tvrde u kompaniji, može da ponovo poduči mozak kako se koncentriše. Igrica radi na principu kacige sa senzorima. Ti senzori pokazuju da li korisnik pažljivo prati situaciju. Uz pomoć kompjuterskog softvera - senzori podučavaju korisnika da pažljivo prati događanja i igrica nagradjuje one koji mogu da se koncentrišu tokom dužeg perioda. Vremenom, korisnikova koncentracija jača. Bivši direktor škole Pet Fokner kaže da se ovaj program, koji košta 1795 dolara isplati.

”Mislim da su ova igra i vreme provedeno u igranju vredni svake pare, jer igrica ima moć da izmeni život djeteta. Kad ono nauči da se ponaša interaktivno na času, onda može da uči, a to je iskustvo koje mijenja život na bolje“, kaže Fokner.

Odrasli takodje koriste ovu igru. I mada američki ženski olimpijski tim u bobu ne pati od poremećaja deficita pažnje, korišćenje igrice Play attention pomaže im da se fokusiraju, što ih čini konkurentijim u nadmetanjima. Obrazovni radnici kažu da je potrebno 8 do 12 mjeseci da igra da stalan efekat. Nakon tog perioda, korisnici savladaju veštinu koncentracije za cio život.

XS
SM
MD
LG