Linkovi

Alarm za automobile sa aktivacijom preko mobilnog telefona


Jedan od poblema sa alarmima za automobile jeste u tome što oh obično čuju svi - osim vlasnika. Novi uredjaj, konstruisan u Indiji, kada registruje pokušaj provale šalje poruku na vlasnikov mobilni telefon. Štaviše, uredjaj pomaže da se kradja vozila onemogući. Mesto za parking veoma je teško naći u starom delu indijske prestonice Nju Delhi. Vozači često moraju da ostavljaju svoja vozila daleko od radnog mesta. Novi tip alarma omogućava im bolju kontrolu kada su parkirana van njihovog pogleda.

U slučaju pokušaja provale, automobil se telefonom javlja gazdi. Uredjaj nazvan automobilska crna kutija konstruisan je u Mumbaiju, nekadašnjem Bombaju. Ugradjuje se iza instrument-table i povezan je sa električnom instalacijom. Slanjem poruka preko telefona vlasnik može daljinski da kontroliše razne funkcije, kao što je otključavanje ili zaključavanje vrata. Ako bi lopov uspeo da udje u vozilo i pokrene ga, postoji i poruka za gašenje motora, bez obzira da li se vozilo u tom trenutku kreće ili ne. Automobil više ne može da se pokrene ako ne dobije drugu vrstu poruke od vlasnika. Štaviše, sistem može da posluži za otkrivanje lokacije vozila ako je ukradeno ili ako je vlasnik zaboravio gde ga je parkirao, jer odredjena komanda otkriva u kom sektoru telefonske mreže se nalazi.


”Sistem se zasniva na GSM tehnologiji. Kao što znate u našoj mobilnoj telefoniji koristomo GSM tehnologiju ali kontrolor može da ima CDMA ili GSM telefon. Digitalne komande pretvaraju se u mehaničke akcije i obratno, akcije se pretvaraju u poruke na vašem mobilnom telefonu.“

Povezivanjem svog sistema sa sistemom mobilnih telefona konstruktori su stvorili alarmni uredjaj kojim može da se upravlja sa bilo kog mesta. Vlasnici automobila mogu na taj način da, čak i iz druge zemlje, proveravaju da li su im vozila bezbedna.

XS
SM
MD
LG