Linkovi

Posle udara uragana Katrina cena sirove nafte dostigla rekordan nivo


Načini za ublažavanje posledica porasta cena benzina po potrošače kreću se od proizvodnje ekonomičnijih automobila do uvodjenja alternativnih vrsta goriva.

Rekordno visoke cene sirove nafte odrazile su se odmah i na dalji porast cena benzina. Kako cene rastu strpljenje potrošača nestaje. Ovaj vozač ne vidi kraja porastu cena benzina.

«To je stvarno užasno. Nema kraja. Trebalo bi da se odredi neka tačka gde bi se to zaustavilo. Ovako, benzin bi uskoro mogao da košta i četiri dolara po barelu.»

Jedan od načina bi bio da se smanji potražnja. Piter Norman i Greg Hensen, inženjeri iz Monrovije, u Kaliforniji, rade na tome da smanje količinu benzina koju automobili troše. Oni su modifikovali Tojotu Prius, hibridni – benzinsko-električni automobil, koji inače može da predje do 50 milja sa jednim galonom benzina, kako bi ga učinili još ekonomičnijim.

«Zamenili smo originalni nikel-kadmijumski akumulator iz Priusa litijumskim akumulatorom, koji može da se puni noću i da kasnije koristi višak struje tako da Prius može da predje i preko 100 milja sa galonom benzina.»

Dvojica izumitelja tvrde da taj novi tip akumulatora može znatno da poboljša potrošnju benzina. Zamena akumulatora bi, prema njima, na početku stajala oko 12 hiljada dolara, ali bi sa širom komercijalnom proizvodnjom ta cena bila snižena.

Drugi način bi bio zamena goriva. Neki ljudi koriste takozvani bio-dizel koji možete i sami da napravite. Frenz Henkins je vlasnik jedne naftne kompanije u Hjustonu, u Teksasu. On podučava ljude kako sami da proizvedu svoje bio-dizel, gorivo. Sve što je potrebno, prema njemu, je grejač za vodu, ulje za kuvanje, metil alkohol i pepeo. Zvuči komplikovano, ali vaš dizel automobil će raditi još bolje, a gorivo će vas koštati daleko manje. Henkins tvrdi da je cena takvog bio-dizel goriva oko 20 centi po litru - svakako mnogo manje od 75 centi koliko plaćate na benzinskoj pumpi.

«Oprema bi se verovatno isplatila već u roku od mesec dana. Inače, koštalo bi me oko 70 dolara da napunim rezervoar svog kamioneta.

Ima i drugih jednostavnih načina da štedite svoj novac. Sara Vajs je koordinator za odnose sa javnošću u Američkom auto-moto savezu.

«Oni koji nemaju hibridno vozilo i ne koriste alternativna goriva, trebalo bi bar da osiguraju da im je motor dobro podešen, a gume dobro napumpane, zatim da vode računa da ne koče preterano i da ne prevoze suviše tereta u svojim kolima.»

Neki vozači pokušavaju da koriste i nezakonite načine - na primer, da napune rezervoar i pobegnu sa benzinske pumpe bez da plate.

XS
SM
MD
LG