Linkovi

Predsedavajući Vrhovnog suda SAD, Vilijam Renkvist, preminuo sinoć u 81. godini života


Vilijam Renkvist je bio imenovan za sudiju Vrhovnog suda od strane predsednika Ričarda Niksona i počeo je svoj rad u tom telu januara 1972. godine. U to vreme, Renkvist se često nalazio medju pripadnicima konzervativne manjine u najvišem sudu u zemlji. Na primer, on je glasao protiv odluke u slučaju Rou protiv Vejda, usvojene sa pet prema četiri, kojom je 1973, godine legalizovaon abortus. Predsednik Regan je 1986. godine postavio sudiju Renkvista za predsedavajućeg Vrhovnog suda. Narednih godina on i druge konzervatiuvne sudije su postepenop preusmerili Vrhovni sud u više konzervativnom pravcu što je uključilo i jačanje ovlašćenja saveznih država na račun uticaja federalne vlade. Profesor Stiven Vermil, na pravnoj školi Američkog univerziteta u Vašingtonu, je ekspert za Vrhovni sud.

«Renkvist je bio duboko ubedjen da pogrešno tumačimo ustav time što dajemo prevelika ovlašćenja federalnoj vladi u odnosu na savezne države i mislim da je to najvažniji deo njegovog legata. On je zaista preusmerio sud u tom pogledu tako da je naterao kongres da razmisli dva, pa i tri puta pre o tome da li ima pravo da donosi zakone u izvesnim obladstima ili su to pitanja koja bi trebalo prepustiti saveznim državama.»

1999. godine, sudija Renkvist je dobio priliku da predsedava tek drugom po redu u istoriji sudjenju predsedniku za opoziv. Njemu je palo u deo da proglasi da je Senat oslobodio predsednika Bila Klintona optužbi, čime mu je bilo omogućeno da dovrši svoj drugi mandat.

«Pošto ga dve trećine prisutnih senatora nisu proglasile krivim, Senat presudjuje da optuženi Vilijam Džeferson Klinton, predsednik SAD, nije kriv po optužbi iz prvog člana akta o opozivu.»

Kao i većina drugih sudija Vrhovnog suda, Vilijam Renkvist je retko davao intervjue i malo govorio o odlukama u čijem donošenju je učestvovao. Medjutim, on, je jednom prilikom izjavio za tv mrežu C-SPAN da je zadovoljan svojim radom u Vrhovnom sudu i, kao i saradnjom sa kolegama u tom telu.

«Da, ne želim to da krijem. Taj posao mi zaista pruža veliko zadovoljstvo»

Vilijam Renkvist je bio rodjen u državi Viskonsin 1924. godine. U Drugom svetskom ratu služio je u armiji a kasnije studirao na univerezitetima Stenford i Harvard. Diplomu pravnika stekao je ponovo na Stenfordu 1952. godine. Svoju pravnu karijeru Renkvist je počeo kao pravni saradnik sudije Vrhovnog suda Roberta Džeksona, koji je prethodno bio glavni tužilac na procesu nacističkim vodjama u Nirnbergu, posle Drugog svetskog rata. Pre nego što je bio imenovan za sudiju Vrhovnog suda, Renkvist je jedno vreme radio u Sekretarijatu pravosudje. Verovatno najkontroverzniji slučaj u karijeri Vilijama Renkvista desio se 2000. godine kada je Vrhovni sud presudio u korist Džordža Buša po pitanju prebrojavanja glasova na Floridi, na predsedničkim izborima te godine, čime je praktično pobeda na izborima dodeljena sadašnjem predsedniku. Liberali kritikuju tu presudu Vrhovnog suda kao mešanje u politiku, dok konzervativci tvrde da je ona u skladu sa ustavom SAD.

Predsednik Buš odao je poštu Vilijamu Renkvistu

Predsednik Buš je rekao da će brzo imenovati novog predsedavajućeg Vrhovnog suda.

«Sada postoje dva upražnjena mesta u Vrhovnom sudu i u interesu zemlje je da ona budu popunjena što je pre moguće.»

Samo dva meseca pošto je sudija Sandra Dej O'Konor najavila da namerava da se penzioniše, smrt Vilijama Renkvista daje predsedniku Bušu još jednu mogućnost da utiče na sastav Vrhovnog suda. Predsedniik se danas usredsredio na odavanje pošte sudiji Renkvistu koji je bio na čelu najvišeg suda u zemlji 19 ogodina.

«Dok razmišljamo o budućnosti Vrhovnog suda, gradjani naše zemlje takodje mogu da se sa ponosom i poštovanjem podsete na karijeru pokojnog predsedavajućeg tog tela.»

Senator Čarls Šumer, iz države Njujork, jedan od vodećih demokrata u senatskom odboru za pravosudje, kaže da je bio impresioniran ponašanjem pokojnog Vilijama Renkvista čak i u najtežiim i političkim najosetljivijim situacijama.

«Svi se slažu da je sudija Renkvist nastupao dostojanstveno i sa poštovanjem. Mislim da cela nacija žali za njim.»

Predsedavajući senatskog odbora za pravosudje, republikanac Orin Heč, iz države Juta, rekao je da je bilo dosta ljudi na političkoj levici, a nekih i na desnici, koji se nisu slagali sa Renkvistom, ali da su i njegovi kritičari smatrali da on ima izuzetan intelekt i da dobro obavlja ulogu predesedavajućeg Vrhovnog suda.

«Imao sam izuzetno poštovanje za njega. On je bio prijatelj i dobar čovek.»

Retko se dešava da predsednik dobije priliku da istovremeno imenuje dva kandidata za članove Vrhovnog suda. Pretres u senatu za potvrdjivanje Džona Robertsa, koji bi trebalo da zameni Sandru Dej O'Konor, trebalo bi da počne ove nedelje, ali je moguće da će biti odložen zbog smrti sudije Renkvista.

XS
SM
MD
LG