Linkovi

Holanđani grade kuće, poslovne objekte, pa čak i puteve na vodi


S obzirom da je gotovo trećina zemlje pokrivena vodom, uz veliku opasnost od poplava, ploveće zajednice bi uistinu mogle da budu rešenje za budućnost. Posle Bangladeša, Holandija je najgušće naseljena zemlja na svetu. Budući da je polovina zemlje ispod nivoa mora i neprekidno u opasnosti od porasta vode, prostor za građenje je veoma skučen. Jedno od rešenja je građenje plovećih kuća.

«Naravno, to se savršeno uklapa u viševekovnu borbu Holanđana sa vodom. Pre deset godina ovo područje je bilo poplavljeno do vrha nasipa, a iza mene su plutale kuće na točkovima. U tom trenutku smo rekli da je dosta i da treba da sagradimo nešto ‘vodonepropustljivo’. Rezultat su poluploveće kuće, ili amfibijske kuće, staništa koja se pomeraju prema nivou vode, isto kao i ploveće kuće. Tako je ovaj deo Holandije postao ‘vodonepropustljiv’», kaže ovaj Holanđanin.

Kada je reka Meza 1995. poplavila jug Holandije, stotine hiljada ljudi su bile primorane da napuste svoje kuće. Među evakuisanima je bila i Ane van der Molen, koja je iskoristila to kao razlog da se preseli u – ploveću kuću.

«Kako se voda podiže, mi se apsolutno podižemo sa njom. To mi izgleda sasvim bezbedno. Bolje je nego da se beži kada se voda podigne, kao 1995, kada smo svi morali da budemo evakuisani. Mislim da se to ovde neće dogoditi», kaže ova vlasnica ploveće kuće.

Holandska građevinska firma «Dura Vermir» je do sada podigla 37 takvih objekata, u neposrednoj blizini sela Masbomel.

Pre nego što se postave na svoju poziciju u vodi, kuće se konstruišu na suvom, a onda stave na betonske pontone napravljene od džinovskih komada polistirena armiranog čelikom.

Smatra se da su nepotopive.

Autori kažu da je to koncept koji tek treba da se razvija.

«Ploveći hoteli, ploveći putevi, ploveće aerodromske piste, možete da zamislite sve što vam padne na pamet, a to je neophodno zbog promene klime u svetu, podizanja nivoa mora i potapanja delova kopna, što znači da za cele naraštaji koji dolaze posle nas, treba da smislimo suštinske izmene koje će nam garantovati suve noge i nastanjivu zemlju», kaže Dik van Gosviligen.

Cena plovećih kuća se kreće od 250 hiljada do 300 hiljada eura.

XS
SM
MD
LG