Linkovi

Leto se bliži kraju a to znači i početak nove školske godine


Međutim, za đake u jednoj srednjoj školi u Arizoni, na jugozapadu Sjedinjenih Država, to će biti i upoznavanje sa jednim potpuno novim pristupom učenju. Kompjuteri već igraju veliku ulogu u obrazovanju mnoge dece u Sjedinjenim Državama. Deca ih koriste i za komuniciranje sa drugovima, za igranje igrica, a možda čak i za traganje za nekim poslom.

Međutim, u jednoj novoj školi u Arizoni, način na kojii deca koriste kompjutere se podiže na jedan potpuno drugačiji nivo. U toj školi neće biti udžbenika. Ceo program će moći da se nađe na internetu. Svih 340 đaka će imati lep top pomoću kojeg će moći da rade zadatke i šalju ih svojim nastavnicima. A oni će pak moći da ih ocene i pošalju nazad đacima.

Nadležni u školi veruju da će ovaj novi metod povećati interesovanje među đacima.

«Mislim da je to za decu savršeno. Pogotovu kada se ima u vidu da su prirodno sklona kompjuterima», kaže nastavnica iz ove škole, Erni Mendivil.

I đaci su oduševljeni.

«Mislim da je bolje da imamo izvore na internetu, jer ste bez toga zaglibljeni u prošlosti, umesto da pratite sve što se dešava», kaže jedan od njih.

Nadležni su naravno programirali i određena ograničenja, da bi sprečili da đaci gledaju neprikladne materijale na časovima. Na vebu je i program koji proverava plagijate i eventualno međusobno prepisivanje.

Svaki lep top je koštao školu 800 dolara, a roditelji su platili po 50 dolara – za osiguranje tih đačkih kompjutera. Sa programima bez udžbenika su proteklih godina eksperimentisale još neke škole u državama Arkanzas i Virdžinija.

XS
SM
MD
LG