Linkovi

Ministarstvo odbrane: Sporni ugovori potpisani na zahtev načelnika Generalštaba


Beograd

Nastavlja se spor između najviših državnih organa Srbije i Ministarstva odbrane državne zajednice oko vojnih nabavki i odgovornosti ministra Prvoslava Davinića.

U najnovijem saopštenju Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore kaže se da je ugovaranje vojne opreme sa preduzećem "Mile Dragić" izvršeno na osnovu više pisanih zahteva načelnika Generalštaba Vojske Dragana Paskaša i proračuna službi Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore. Ministarstvo tvrdi da o tome postoji dokumentacija koja će u ponedeljak, 5. septembra, biti predstavljena najvišem državnom vrhu i svim medijima.

Međutim, u saopštenju sa sastanka na kome su predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica zatražili od ministra odbrane Prvoslava Davinića da podnese ostavku, jer je objektivno odgovoran za potpisivanje ugovora štetnih po Vojsku, državnu zajednicu i Srbiju kome je prisustvovao i načelnik Generalštaba Dragan Paskaš kaže se da ni Tadić, ni Koštunica, ni Paskaš nisu bili upoznati sa sklapanjem tih štetnih ugovora.

Bez obzira na argumente Ministarstva odbrane u Srbiji je gotovo postignut politički konsenzus za smenjivanje ministra Davinića. Pošto je on objavio da neće podneti ostavku, preostaje mogućnost da ga smeni Parlament državne zajednice, zašta je potrebno da za tu odluku glasa i većina od ukupnog broja poslanika, 91 iz Srbije i 35 iz Crne Gore. Iz G17 Plus najavljeno je da će poslanici te partije sledeće nedelje zvanično Parlamentu podneti inicijativu za smenjivanje ministra Davinića, a šef poslaničke grupe Demokratske stranke u Parlamentu državne zajednice Toplica Đorđević izjavio je da će ta stranke podržati smenu Prvoslava Davinića.

Podgorica

Stranka vladajuće koalicije u Crnoj Gori Socijaldemokratska partija će, ukoliko ministar odbrane Prvoslav Davinić bude smijenjen, tražiti da njegova funkcija u Savjetu ministara pripadne Crnoj Gori, najavio je njen visoki funkcioner Borislav Banović.

Banović je kazao da je, kao predsjednik Odbora za odbranu parlamenta državne zajednice, uputio zahtjev srpskom Ministarstvu finansija da dostavi izvještaj u vezi sa nabavkom opreme za Vojsku Srbije i Crne Gore vrijednom gotovo 300 miliona EUR.

On je istakao da je SDP i ranije smatrala da bi trebalo vratiti u okvir ustavnosti rješenje o izboru ministara, jer je po Ustavnoj povelji jedno od dva ministarstva – odbrane ili diplomatije trebalo da pripadne Crnoj Gori.

„S obzirom da u slučaju smjene Davinića ostaje sporno mjesto ministra odbrane, tražićemo da ta prilika bude iskorišćena i sprovedena u skladu sa Ustavnom poveljom, što je trebalo da bude urađeno i ranije“, rekao je Banović.

On je naglasio da, ukoliko taj zahtjev SDP-a ne bude ispoštovan, ta partija nijednom od kandidata za tu funkciju neće unaprijed dati glas, dok ne bude utvrđeno da se radi o osobi odlučnoj da sprovede ključne i brze reforme u vojsci.

No, pomoćnik ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore Predrag Bošković, objašnjavajući da li će zvanična Podgorica nakon zahtjeva da Davinić podnese ostavku tražiti tu poziciju, objasnio je da prioritet Crne Gore trenutno nije rotacija u Savjetu ministara, već rasvjetljavanje optužbi srpskog ministra finansija Mlađana Dinkića da je vojni ministar dozvolio Crnogorcima da uništavaju srpski budžet.

»Tražićemo da se se kompletna situacija oko toga slučaja raščisti do kraja, kako bi se izbjeglo da se Crna Gora koristi u nekim političkim obračunima u Srbiji i jednoj njenoj političkoj partiji«, rekao je Bošković.

On je kazao da će Crna Gora prije svega tražiti da se do kraja rasvijetli koji su to razlozi za smjenu vojnog ministra državne zajednice Prvoslava Davinića.


XS
SM
MD
LG