Linkovi

Kondoliza Rajs: Ovaj deo zemlje je pretrpeo težak udarac


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da Stejt Department tesno saradjuje sa Federalnom agencijom za vanredne situacije Sekretarijata za unutrašnju bezbednost kako bi se medjunarodne ponude uskladile sa potrebama na terenu. Više od 50 zemalja ponudilo je SAD pomoć posle razornog uragana Katrina. Državni sekretar Kondoliza Rajs kaže da su SAD duboko zahvalne zbog toga.

«Proteklih meseci videli smo kako američki narod velikodušno šalje pomoć drugima širom sveta kada ih zadesi katastrofa, poput nedavnog cunamija. Danas, mi vidimo slične brze, tople i saosećajne reakcije medjunarodne zajednice kao odgovor na Katrinu».

Kondoliza Rajs je rekla novinarima u Vašingtonu da SAD «nisu odbile nijednu ponudu pomoći». Desetine zemalja najavile su da će poslati novac, gorivo i humanitarnu pomoć žrtvama uragana Katrina. Ona je rekla da Stejt Department radi sa zvaničnicima Agencije za vanredne situacije da bi se procenilo koje ponude treba prihvatiti odmah, da bi se odgovorilo na neposredne potrebe, a koje su prikladnije za dugoročnu pomoć. Medju ponudama je tehnička pomoć Holandije – zemlje koja velikim delom leži ispod površine mora i baš kao Nju Orleans, oslanja se na niz nasipa i brana. Rajs je izjavila da ju je posebno dirnula donacija od 25,000 dolara koju je uputila Šri Lanka, zemlja koje je teško stradala u cunamiju.

Kondoliza Rajs, prva afro-amerikanka na čelu Državnog sekretarijata, koja je odrasla na američkom Jugu, upitana je da prokomentariše kontroverzu u vezi, kako mnogi misle, sporog i neadekvatnog odgovora američke vlade na krizu, u kojoj su siromašni crnci po svemu sudeći najveće žrtve.

«Niko ne želi da vidi Amerikance kako pate. Ovo je veoma teško vreme, ovaj deo zemlje je pretrpeo težak udarac. Ovakve prizore do sada nismo videli u SAD, i zbog toga ljudi reaguju vrlo emotivno. Ali mogu vam reći da svi čine sve što je u njihovoj moći, i svi žele da žrtve uragana budu zbrinute».

Ona je najavila da će u nedelju posetiti svoju rodnu državu Albaamu, da bi obišla pogodjenu oblast i sastala se sa lokalnim zvaničnicima kao i žrtvama uragana.

XS
SM
MD
LG