Linkovi

Buš helikopterom obišao poplavljeni Nju Orleans u kome je zatečeno na desetine hiljada ljudi


Konvoji pripadnika nacionalne garde stigli su do Nju Orleansa sa preko potrebnim zalihama, a napori za zbrinjavanje postradalih u uraganu Katrina dobili su pun zamah.

Predsednik Buš je posetio uraganom pogodjene države Alabama i Misisipi, zahvaljujući se spasiocima i razgovarajući sa lokalnim stanovnicima koji su mu u suzama pričali o svojim patnjama. Buš je zatim helikopterom obišao poplavljeni Nju Orleans, u kome je zatečeno na desetine hiljada ljudi, mnogi bez hrane, vode i medicinskih zaliha. I stanovnici i lokalni funkcioneri žalili su se na sporo reagovanje u ovoj prirodnoj katastrofi koja se ubraja u najteže:

”Možete da idete u Irak, da šaljete velike helikoptere i snabdevate tamošnje ljude, a ne možete to isto da učinite za nas. Ma hajdete gospodine Buš, mogli ste to bolje da organizujete,“ rekao je ovaj čovek.

”Moja majka ima 83 godine i neophodni su joj lekovi za srce. Ovde nema medicinske službe i ona umire.“ izjavila je jedna žena.

Dok je predsednik Buš obilazio pogodjeno područje vojnici Nacionalne garde dopremili su neophodne zalihe ljudima koji čekaju na evakuaciju iz Nju Orlenasa. Buš je rekao da je dosadašnje reagovanje na katastrofu u tom gradu neprihvatljivo, ali je dodao da je pomoć na putu:

”Želeo bih da uverim ljude u ugroženim područjima i u čitavoj zemlji,“ rekao je predsednik Buš, ” da ćemo upotrebiti sva neophodna sredstva da stavimo situaciju pod kontrolu, da dopremimo pomoć onima kojima je potrebna i da smo započeli dugoročno planiranje za pomoć raseljenima i za obnavljanje pogodjenih zajednica.“

U Vašingtonu, crnački poslanički klub u Kongresu sazvao je konferenciju za štampu da bi kritikovao spasilačke napore. Kongresmen Džesi Džekson mladji rekao je da je reagovanje na katastrofu bilo užasno:

”Pre nekoliko godina, u Persijskom zalivu, videli smo akciju koju je administracija opisala kao šok i užas. Ali ovde, u Sjedinjenim Državama, u poslednjih 140 sati bili smo svedoci nečeg šokantno užasnog. Videli smo nedostatak reagovanja od strane naše vlade, prema Amerikancima koji pate i umiru,“ rekao je kongresmen Džekson.

Lideri crnačke manjine apelovali su na druge države da pomognu žrtvama Katrine. Oni su pohvalili Teksas, koji je ponudio skloništa i osnovne potrepštine hiljadama raseljenih. U medjuvremenu, ponude za pomoć stižu iz svih krajeva sveta. Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da američki diplomati nastoje da usklade te ponude sa potrebama na terenu:

”U razgovorima sa kolegama iz drugih zemalja bila sam dirnuta njihovim ponudama za kratkoročnu i dugoročnu pomoć. Mnogi pojedinci širom sveta takodje žele da pošalju novčanu pomoć. Prenela sam svojim kolegama iz sveta da pozivaju svoje gradjane da priloge za žrtve Katrine šalju preko Crvenog krsta,“ rekla je Kondoliza Rajs.


XS
SM
MD
LG