Linkovi

Pisanje američke štampe


USA Today upozorava američku javnost da se masovno pojavljuju veb stranice tobože namenjene prikupljanju pomoći za žrtve uragana Katrine. FBI istražuje te stranice i već je ustanovljeno da na mnogim sajtovima -- koji lažno tvrde da predstavljaju dobrotovne organizacije -- posetioci svoje računare mogu da zaraze i virusima koji prosledjuju poverljive informacije tih ljudi na nepoznate adrese. List upozorava da pojednici preko i-beja (eBay) prodaju internet domene -- čiji naslovi sadrže reče ”Katrina“ i ”uragan“ -- za hiljade i hiljade dolara.


New York Times“ je objavio adrese niza sajtova preko kojih Amerikanci mogu da potraže informacije o svojim rodjacima i prijateljima koji se vode kao nestali na opustošenom jugu zemlje, a i desetine sajtove preko kojih Amerikanci mogu da pošalju pomoć žrtvama uragana Katrine.

Boston Globe“ pod naslovom ”Amerikanci otvaraju svoje domove i srca žrtvama uragana”, beleži da ponude pomoći zvuče kao reklame za prodaju nekretnina: ”Velika kuća od 330 kvadratnih metara u ruralnom, slikovitom predelu Južne Dakote, kraj jezera u kraju sa izvanrednim školama“ . Medjutim, autor ponude ne prodaje kuću već je nudi na raspolaganje žrtvama uragana. Hiljade Amerikanaca otvaraju svoja vrata izbeglicama, beleži Boston Glebe.

Dnevnik ”Baltimor Sun“ pište da je poput brojnih drugih crkava širom Amerike, merilendska crkva ”Grace Community Christian Church“ dala oglas na internet stranici Craiglist.com na kojoj se inače iznajmljuju stanovi. On glasi: Naša crkva ovde u Merilednu želi da prihvati porodicu - bilo koje veličine i starosnog doba. Javite nam se. Doći ćemo po vas, kupiti vam odeću, obezbediti hranu, smeštaj i pomoći da nadjete posao.“

Atlanta Journal Constitution“ nudi besplatne oglase izbeglicama od uragana kako bi mogli da pronadju svoje drage i potraže informacije o svojoj imovini. S druge strane isti list nudi da besplatno objavi oglase onih koji nude pomoć evakuisanima, pozvavši ih da prilože svoju adresu, telefon ili e-mail.

XS
SM
MD
LG