Linkovi

Uragan Katrina: Najskuplja prirodna katastrofa koja je ikad pogodila SAD


Cena nafte dostigla je rekordni nivo zbog straha oko zaliha, dok stručnjaci procenjuju uticaj uragana na celokupnu ekonomiju.

Prema prvim procenama šteta od uragana Katrina iznosi između 25 i 30 milijardi dolara, a najviše su pogođene nacionalne industrije nafte i gasa. Osam najvećih rafinerija duž obale Meksičkog zaliva je zatvoreno i nema naznaka kada bi one ponovo mogle da počnu da rade. To je dovelo do toga da cene benzina dostignu rekordni nivo. U nekim delovima SAD, jedan litar benzina sada košta više jednog dolara, a može se očekivati da će do sličnog poskupljenja doći i kada su u pitanju mazut i dizel gorivo.

Ekonomisti predviđaju da bi uticaj na celokupnu ekonomiju mogao da bude orgoman. Oko 20 odsto celokupnog američkog uvoza i izvoza prolazi kroz luke u Meksičkom zalivu. Očekuje se da će doći do poskupljenja nekih proizvoda koje Amerika uvozi, kao što su čelik ili kafa, ali se još ne zna šta će biti sa proizvodima koje izvozi, kao što su žitarice i ugalj.

A američki proizvođači već osećaju da dolazi do zastoja. U izveštaju koji se bavio tim delom ekonomije početkom avgusta, grupa privrednika izjavila je da su cene energije već počele da utiču na razvoj produkcije nekih artikala, kao što su elektronske komponente ili proizvodi od drveta.

U međuvremenu, američki i kineski pregovarači nastavljaju diskusiju o tekućem trgovinskom sporu oko tekstilnih prozvoda u Pekingu. Sjedinjene Države jasno su stavile do znanja da žele strožije restrikcije na izvoz košulja, pantalona i drugih odevnih predmeta zbog štete koju jeftina uvozna roba nanosi domaćoj tekstilnoj industriji.

XS
SM
MD
LG