Linkovi

Predsjednik SCG Svetozar Marović optužio Beograd da ubrzava kraj državne zajednice


"Srbija svakodnevno nastoji da što više funkcija državne zajednice stavi pod svoju kontrolu, čime nedemokratski ubrzava njen kraj". Marović je rekao i da brzina pridruživanja Evropskoj uniji ne ugrožava pravo država članica da uspostave novi odnos i naveo da će državna zajednica iduće godine biti na velikoj demokratskoj provjeri.

Crnogorski referendum u međunarodnoj zajednici više niko ne spori, ali je ostao termin njegovog održavanja u kontekstu regionalnih prilika, uključujući i pitanje Kosova, izjavio je predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović.

On je rekao da je sa visokim evropskim predstavnikom Havijerom Solanom, tokom njegove nedavne posjete Beogradu, razgovarao o crnogorskom referendumu o nezavisnosti.

Upitan da li bi prihvatio neki novi sporazum, on je kazao da bi lično prihvatio svaki sporazum koji bi uvažio činjenično stanje da se u Crnoj Gori više pokazuje želja za nezavisnošću, a da se u isto vrijeme ne žele prekinuti odnosi u zajednici.

Predsjednik Srbije i Crne Gore rekao je da će na sjednici Vrhovnog savjeta odbrane zajedno sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem instirati da se raščiste sve primjedbe iz Srbije na rad ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića.

On je ponovo ocijenio da je Davinić "uspiješno vodio" reforme u vojsci i da u tome ima podršku Savjeta ministara.

"Priče o tome da je 'srpski novac' u ministarstvu odbrane trošen neracionalno nemaju osnova", kazao je Marović, dodavši da je Davinić bio "suviše kooperativan sa Crnom Gorom" i da je to možda razlog nepovjerenja u njega.

A zamjenik ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Predrag Bošković, komentarišući najnoviji stav Karle del Ponte da bez privođenja Mladića ne treba dozvoliti pregovore o stabilizaciji, ocijenio je da Brisel nema zajednički stav da li je hapšenje Ratka Mladića uslov za početak pregovora o stabilizaciji državne zajednice sa Evropskom unijom i dodao da ipak strahuje od takve mogućnosti.

On je ocijenio da od 12. aprila, kada je dobijena pozitivna Studija izvodljivosti, u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom nije napravljen nijedan kvalitativan pomak.


XS
SM
MD
LG