Linkovi

Buš putuje u područje Meksičkog zaliva kako bi ocenio razaranja koja je naneo uragan Katrina


Bela kuća je saopštila da će američki predsednik razgledati postradala područja u državama Alabama, Misisipi i Luizijana iz vazduha, a gde bude moguće i sa kopna. Takodje je rečeno da će njegova poseta obuhvatiti grad Nju Orleans, u Luizijani, koji je i dalje delimično poplavljen. Predsednik Buš se u Beloj kući pojavio pred novinarima zajedno sa svojim ocem, bivšim predsednikom Bušom i bivšim predsednikom Bilom Klintonom, i saopštio da je od njih zatražio da povedu kampanju za prikupljanje pomoći postradalima:

”Narednih dana, bivši predsednici tražiće od Amerikanaca da otvore svoja srca i svoje novčanike kako bi pomogli ugroženima,“ rekao je američki predsednik.

Buš je ranije izjavio da će možda biti potrebne godine da se područje obale Meksičkog zaliva oporavi od ovog uragana i nazvao to jednom od najvećih prirodnih katastrofa u američkoj istoriji. U medjuvremenu, spasilačke ekipe u Nju Orleansu nastavljaju sa evakuacijom desetina hiljada ljudi kojima ističu i poslednje zalihe hrane, pijaće vode i drugih neophodnih potrepština. Spasilački napori privremeno su obustavljeni u područjima u kojima su spasioci bili napadnuti. U Vašingtonu, sekretar za unutrašnju bezbednost Majkl Čertof rekao je da su nove količine zaliha na putu, ali da poplava u Nju Orleansu otežava njihovu dostavu.

XS
SM
MD
LG