Linkovi

Zbog afere sa  nabavkom vojne opreme zvaničnici Srbije traže smenu Davinića


Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je neodrživim da ministar Davinić ostane na toj funkciji posle sklapanja spornih ugovora o nabavci vojne opreme i zatražio da se hitno ispita i javnosti prezentiraju sve pojedinosti vezane za potpisivanje tog ugovora.

Tadić je ocenio da je i ova afera još jedan dokaz da je potrebno nastaviti i u što kraćem roku završiti reformu Vojske. I srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da se mora utvrditi puna odgovornost Ministarstva odbrane i ispitati i najmanja pojedinost oko sklapanja ugovora od oko 300 miliona evra. Inače, Vlada je već zatražila od Saveta ministara državne zajednice da povuče o nabavci vojne opreme.

Predsednik Parlamenta državne zajednice Zoran Šami izjavio je da još nije stigao zahtev za pokretanje inicijative za smenu ministra odbrane Prvoslava Davinića, a sam ministar Davinić izjavio je da neće podneti ostavku, sve dok se ne razjasne optužbe koje je protiv njega izneo srpski ministar finansija Mlađan Dinkić.

Vojni analitičari smatraju da je obelodanjivanje afere oko nabavke vojne opreme u funkciji političkih obračuna čiji je cilj odlazak ministra odbrane Prvoslava Davinića i njegovog tima iz tog Ministarstva, a u međuvremenu Izvršni odbor G17 plus, po rečima portparola Ivane Grbić, isključio je Davinića iz članstva u toj partiji.

XS
SM
MD
LG