Linkovi

Karla del Ponte: Ratko Mladić uslov za pregovore početkom oktobra


Glavni haški tužilac Karla del Ponte usprotivila se danas početku pregovora između Srbije i Crne Gore i Evropske unije o stabilizaciji i pridruživanju početkom oktobra, dok je general Ratko Mladić još na slobodi.

U polusatnom govoru koji je održala u Bernu na Konferenciji o miru i ljudskim pravima u jugoistočnoj Evropi, ona je objasnila da bi time bila potvrđena karta za nekažnjivost. Ona je rekla da sumnja da NATO i evropske snage u Bosni i Hercegovini mogu da pronađu Radovana Karadžića, ali da to mogu da učine Beograd, Podgorica i Banja Luka.

"U Rusiji se krije još jedan haški optuženik - general policije Vlastimir Đorđević", rekla je glavni haški tužilac i pozvala Evropsku uniju da zadrži stroge uslove za priključenje novih članica Uniji, kako se ne bi ponovile greške kod prijema zemalja u Savet Evrope. Ne mogu da odbacim mogućnost da čak i neki delovi međunarodne zajednice više vole da neke stvari ostanu sakrivene. Nisu svi u svijetu zainteresovani da vide Karadžića i Mladića pred Tribunalom", ukazala je ona.

Karla del Ponte je pozvala Hrvatsku da pojača napore za otkrivanje i hvatanje generala Ante Gotovine i ocenila da bi se početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom negativno odrazio na te napore.

"Hrvatska mora konačno da pojača svoje napore da locira i uhapsi Antu Gotovinu. Očigledno je da će Hrvatska učiniti još manje da ga locira čim počnu pregovori s Evropskom unijom", kazala je Del Ponte.

Ona je pohvalila "dobro artikuliranu i doslednu politiku Unije" prema zemljama jugoistočne Evrope, ističući da su izgledi za priključenje Uniji "motor promena" u tim zemljama.

"Bez snažne podrške Evropske unije radu Haškog tribunala sprovođenje pravde na Balkanu bio bi žalostan neuspeh. Hrvatska i posebno Srbija i Crna Gora, sarađivale su s Tribunalom samo zahvaljujući međunarodnom pritisku", precizirala je Del Ponte.

Ona je navela da saradnja te dvije zemlje nije savršena i potpuna, ali da su ozbiljna poboljšanja u poslednjih godinu i po, rezultat dobro artikulirane i dosljedne politike Evropske unije. Del Ponte je kritikovala Hrvatsku zbog stvaranja mitova i "selektivnog sećanja" na ratna zbivanja iz 90-ih godina.

Karla del Ponte je napomenula da je u avgustu obeležena 10. godišnjica operacije Oluja, kao velike herojske oslobodilačke akcije hrvatskih snaga, dok su zločini počinjeni tokom i nakon nje spomenuti samo marginalno.

"Više od 100 hiljada srpskih civila bilo je prisiljeno da ode, a više stotina je ubijeno, da ne pominjemo pljačke i uništavanje imovine koje je povratak izbjeglica učinilo gotovo nemogućim", istakla je Del Ponte.

Skup u Bernu organizovalo je švajcarsko Ministarstvo inostranih poslova.

Beograd: Izjava Karle del Ponte loš signal

Predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević smatra da je svaka najava o mogućem odlaganju nepovoljna za Srbiju i predstavlja ozbiljno upozorenje Vladi premijera Vojislava Koštunice da zemlja još nije na evropskom putu. Početak pregovora sa Evropskom unijom treba da bude veliki dan za Srbiju i da predstavlja uspešan rezultat reformiskih napora koji su započeli krajem 2000. godine, kaže Milosavljević i naglašava da je značajan rast izvoza privrede Srbije poslednjih meseci između ostalog posledica i blagonaklonog stava tih zemalja prema našim nastojanjima da uspešnjijim ekonomskim pokazateljima obezbedimo lakši pristup Evropskoj uniji. Ne treba da zaboravimo, upozorava Slobodan Milosavljević, da su najveći investitori u Srbiju ove godine došli iz zemalja Evropske unije i da će oni i dalje pratiti logiku svojih Vlada. Zato svaka najava da može doći do odlaganja početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji loša je za Srbiju čak i ako se tako loše najave ne ostvare, zaključio je Milosavljević.

A visoki funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i bivši šef diplomatije Srbije i Crne Gore Goran Svilanović ocenio je da je izjava glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte namenjena zvaničnicima Evropske unije, NATO saveza i Sjedinjenih Američkih Država s porukom da ne odustanu od zahteva da se u Hag privedu ratni lideri bosanskih Srba Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Karla del Ponte želi da završi svoj posao i za to traži podršku međunarodne zajednice, kaže Svilanović i izražava uverenje da međunarodna zajednica ima efikasne mehanizme kojima će naterati Vladu Srbije da ispuni svoje međunarodno preuzete obaveze čak i ako počnu pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji. Mislim da je srpskoj Vladi stalo da pregovori sa Unijom počnu i verujem da će ona nastojati da u Hag isporuči optužene za koje međunarodna zajednica veruje da su na teritoriji Srbije, zaključio je Svilanović.

Šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras kaže da nije nemoguće da pregovori Srbije i Crne Gore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju Evropskoj uniji počnu u oktobru, a na pitanje da li će početi i ako Ratko Mladić ne bude izručen Tribunalu, Ljoveras je rekao da ne želi da prejudicira odluku.

XS
SM
MD
LG