Linkovi

Patnje žrtava uragana nailaze na saosećanja preko granica i okeana


Pomoć nude brojne zemlje, među kojima su i neke koje u najnovije vreme nisu u najboljim odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Od Nemačke, do Italije, do arapskog sveta, vesti o uraganu Katrina zauzimaju glavno mesto u svim novinskim biltenima. I sa svih strana stižu izrazi podrške i saosećanja. I papa je posvetio svoje molitve i uputio blagoslov žrtvama uragana.

Mnogo je onih koji su dirnuti nesrećom i razaranjem u Sjedinjenim Državama. Francuski predsednik Žak Širak – koji se odlučno protivio ratu u Iraku i u vezi sa time sporio sa predsednikom Bušom – uputio je žrtvama pismo sa izrazima saučešća. Isto kao i kraljica Elizabeta i poglavari brojnih država.

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez je ponudio pomoć u vidu goriva, ali je istovremeno uputio kritike Beloj kući – da nije dovoljno brzo reagovala na uragan.

U Britaniji, hiljade kilometara daleko od svog doma u Nju Orleansu, kapetan Tami Briset očajnički traga za svojom sestrom i svojim 19-ogodišnjim sinom. Oboje su nestali.

«Poslednji put kada sam se videla sa sestrom, poželela mi je srećan put u Britaniju, a poslednji put kada sam videla sina, poručio je da mu donesem majicu», kaže Tami, koja do kraja dana treba da krene kući.

Francuska, Nemačka i Kanada su saopštile da su spremne da pomognu koliko god mogu. Rusija je ponudila da dopremi pomoć u dva transportna aviona, ali su Sjedinjene Države to odbile.

XS
SM
MD
LG