Linkovi

Pregled američke štampe


Svi američki listovi na prvim stranama danas donose fotografije spasavanja ugroženih i postradalih u katastrofalnom uraganu Katrina, koji je pogodio neke južne države. U naslovima se ističe da se uragan obrušio svom silinom, da je odneo na desetine žrtava i da bi šteta mogla da iznosi možda i deset milijardi dolara. ”U priobalnom gradu ruševine na sve strane,“ piše Njujork tajms. ”Nju Orleans poplavljen, pedesetoro mrtvih u državi Misisipi“ - naslovljava svoj izveštaj Vašington tajms. Filadelfija inkvajerer našao je pozitivnu notu: U Francuskom kvartu grupa stanovnika čuvenog Francuskog kvarta u Nju Orleansu, okružena polomljenim drvećem i otpacima sa okolnih krovova, nazdravila je činjenici da je grad ipak opstao.

Više listova, medju njima i nacionalni dnevnik USA Today, piše da je prema najnovijem izveštaju Nacionalnog statističkog biroa broj siromašnih u Sjedinjenim Državama porastao na 12,7 odsto od ukupnog broja stanovnika. Prema tom izveštaju, 37 miliona Amerikanaca živi u siromaštvu, odnosno milion i sto hiljada više nego 2003. godine.

A kako piše Sijetl tajms, američke vazduhoplovne snage objavile su nova uputstva u cilju povećanja verske tolerancije u svojim redovima. Uputstva ne preporučuju vodjenje molitvi prilikom zvaničnih skupova, a od komandnog osoblja se traži da bude osetljivije prema ličnim izražavanjima verskih ubedjenja.

Današnji Njujork tajms donosi i priču o mladom bračnom paru sa tek rodjenoim detetom, u kome će otac uskoro biti izveden pred sud pod optužbom za silovanje jer on ima 22, a ona svega 14 godina. Uzeli su se u susednom Kanzasu, gde zakon dozvoljava maloletničke brakove, ali u njihovoj Nebraski seks sa maloletnicom je silovanje, bez obzira na brak.

Od vesti iz sveta zabave, Baltimor san piše o nedavnoj dodeli nagrada muzičkog TV kanala MTV u Majamiju, za najbolji muzički video spot. Tročlani kalifornijski pank rok bend Green Day osvojio je čak sedam nagrada, pretežno za spot snimljen za pesmu Bulevar slomljenih snova.

XS
SM
MD
LG