Linkovi

Buš skratio odmor kako bi lično nadgledao pomoć područjima koja je opustošio uragan


Administracija takodje preduzima mere da ublaži posledice naglog porasta cene benzina. Administracije je danas saopštila da će izneti na tržište deo strateških rezervi sirove nafte, koje inače sadrže ukupno 700 miliona barela te dragocene tečnosti i čuvaju se u podzemnim pećinama. Uragan Katrina je doveo do prestanka rada rafinerija i naftnih platformi u regionu Meksičkog zaliva. Cene nafte se već drugi dan za redom kreću oko 70 dolara po barelu, a investitori su zabrinuti zbog mogućih dugoročnijih posledica po naftnu industriju u Meksičkom zalivu, tim više što su i pre udara Katrine, cene nafte dostigle rekordne nivoe zbog povećane svetske potražnje.

Inače, procenjuje se da je 80 odsto Nju Orleansa poplavljeno pošto su mnogi od nasipa koji štite taj grad popustili pod vodenom stihijom Katrine. Ekipe Obalske straže spasile su više desetina ljudi sa krovova njihovih kuća ili iz voda koje nose otpad, ali nažalost i leševe stradalih. U Biloksiju, u državi Misisipi, kasina, restorani i hoteli su uništeni u naletu talasa vode visokog do 8 metara, koji je stvorio uragan.

Američka mornarica je uputila četiri broda sa vodom, hranom i medicinskim potrepštinama u Meksički zaliv, uključujući i brod bolnicu «The Comfort».

Senator Meri Lendru iz Luizijane bila je medju funkcionerima koji su imali priliku da nadlete pogodjena područja u helikopteru.

«Ono što sam videla može se uporediti samo sa pustošenjem cunamija u Indoneziji. Jednostavno ima mesta koja su potpuno nestala,» kaže senator Lendru.

Problem u Nju Orleansu predstavlja i kolaps javne bezbednosti. Pljačkanje prodavnica je široko rasprostranjeno, a lokalna policija priznaje da nema dovoljno ljudstva da to spreči.

Ovde možete pročitati najnovije informacije o posledicama udara uragana "Katrina".

XS
SM
MD
LG